Изумрудена вода, бели плажове, палми, слънце и уединение. Това са

...
Изумрудена вода, бели плажове, палми, слънце и уединение. Това са
Коментари Харесай

Гръм в рая... и всичко е както преди

Изумрудена вода, бели плажове, палми, слънце и усамотение. Това са отличителните черти на райските местенца из тропиците. Но има и още нещо неизбежно - рано или късно по тези ширини се развихрят стихии и даже урагани. Така е и с офшорните зони, огромна част от които са точно по тропическите острови. През несъмнено време - година или повече - се появяват огромни разкрития за тези данъчни убежища, надига се международна вълна от неодобрение и се повдига въпросът за законодателни промени. Но доста скоро по-късно вълненията отшумяват и всичко продължава както преди.

Древногръцкият мъдрец Хераклит е споделил: Всичко тече - всичко се трансформира. Но в тази ситуация с офшорките има доста течове и съвсем никакви промени. Днес "Досиетата от парадайса " (Paradise papaers) се показват като неповторимо по своята същина разобличаване - 13.4 милиона документа на адвокатската адвокатска фирма "Апълби " (Appleby) с общ размер от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 публицисти от 67 страни. Само че през последните години имаше още няколко сходни афери. И всички те бяха разкрити от Международния консорциум за проверяващи публицисти. През 2010-а станахме очевидци на така наречен "Уикилиийкс Кейбъллгейт ", когато в общественото пространство изтекоха 1.7 гигабайта данни за противозаконни банкови сметки и пране на пари. По-късно, напролет на 2013-а, гръмна "Офшорлийкс " - най-голямото до тогава откриване на сходна информация (260 ГБ). Последваха "Люкслийкс ", в което бе забъркан Жан-Клод Юнкер, както и "Суис лийкс ", разкрило банкови сметки за над 100 милиарда $ в швейцарското поделение на HSBC. През 2016-а "гръмнаха " "Досиетата Панама " (Panama papers), чийто размер от 2.6 терабайта – архивите на панамската юридическа компания "Мосак Фонсека " (Mossack Fonseca) - ги прави най-голямото приключване на информация до момента. Резултат от цялата тази дандания обаче съвсем нямаше. Уличените в укриване на приходи и пране на пари нито се уплашиха, нито стопираха със скандалните схеми. А и публиката някак привикна с тематиката и все по-бързо не помни, че данъчните убежища предизвикват стотици милиони евро загуби на националните стопански системи.

След "Досиетата Панама " мнозина взеха решение, че най-накрая булото на мистерията с офшорките ще падне. Нароилите се внезапно специалисти по тематиката започнаха да изясняват, че светът ще ги забрани и противозаконните схеми ще бъдат пресечени един път вечно. Но нещата не се оказаха толкоз елементарни. И фактът, че единствено година и половина по-късно сме очевидци на нова порция разкрития, демонстрира какъв брой огромна е тази промишленост. Все отново не трябва да забравяме, че колкото и доста да наподобяват разкритите данни в "Досиетата от парадайса " и в "Досиетата Панама ", те обгръщат бизнеса на две компании - "Апълби " и "Мосак Фонсека ". А те са единствено парченце от стотиците адвокатски адвокатски фирми, които се занимават с регистрацията на анонимни сдружения по света. Със сигурност сенчестият бизнес и паралелната стопанска система имат доста по-големи измерения, в сравнение с си представяме.

Фокусът по-скоро би трябвало да е върху това, че приключването на толкоз доста документи демонстрира пробив в данъчните убежища. На процедура те към този момент не дават търсената протекция и цялостна конфиденциалност на притежателите на офшорни компании и сметки. Информацията за тях беше обгърната в мъгла - надалеч от погледите на публицисти, държавни регулатори и данъчни служби, само че към този момент мъчно ще се откри оазис, който да подсигурява цялостна секретност.

Същото важи и за самите консултанти на сенчестия бизнес. За панамската "Мосак Фонсека " не се смяташе, че е компания, която се тревожи за имиджа си, заради което след абсурда "Досиетата Панама " мнозина я нарочиха за "черната овца " в сектора. Пробивът в "Апълби " обаче е удар в десетката, защото сдружението е измежду най-уважаваните адвокатски адвокатски фирми, предоставящи услуги по вписване на компании в данъчни оазиси. "И в случай че даже при най-хубавите нещата не са както би трябвало, то наподобява, че цялата офшорна финансова система има проблем ", споделя Джон Кристенсен от самостоятелната организация Tax Justice Network.

За разлика от Mossack Fonseca, избрала тактиката на мълчанието, адвокатската адвокатска фирма Appleby се пази интензивно и твърди, че не вижда в попадналите в пресата документи никакви нарушавания на закона. Нейни представители означават, че са прегледали всички трудове за активността ѝ и не са разкрили доказателства за противозаконни дейности - нито от нейно име, нито от клиентите ѝ. Действително, в този отрасъл нормално всичко е изцяло законно, само че не всеки път е морално, тъй като с помощта на разнообразни схеми се заобикаля заплащането на налози - нещо, което елементарните хора не могат да си разрешат. В съответния случай с "Досиетата от Рая ", съгласно вестник "Зюддойче цайтунг ", става дума за 7 милиарда евро неплатени налози. Сама по себе си сумата звучи впечатляващо, само че като се има поради, че става дума за огромни предприемачи и политици, както и за мултинационални компании, това са си напряко смешни пари. За съпоставяне ще напомним, че през това лято Ирландия отхвърли настояването на Европейската комисия да си прибере със задна дата неплатените налози в размер на 13 милиарда евро от американския софтуерен колос "Епъл " (Apple).

В последна сметка, каквито и разкрития да се вършат и колкото и обилно да се дава обещание, че ще се вземат ограничения, не бързайте да отписвате офшорките. Докато съществуват корупцията, контрабандата, търговията с опиати и оръжие, проституцията... постоянно ще има нужда от оазиси за мръсните пари. Впрочем гаранцията, че офшорките няма да изчезнат идва от най-високо равнище. Замислете се кои хора се възползват от юрисдикциите с преференциален данъчен режим, анонимни банкови сметки и недостъпни фирмени регистри? Това са богатите, даже доста богатите - предприемачи, политици, мафиоти... Всички те движат международната политика или имат мощно въздействие върху нея и сигурно няма току-тъй да се откажат от инструментите на благосъстоянието си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР