Изучавайки мозъчната кора на бозайниците, невробиолозите са открили отчетливи модели

...
Изучавайки мозъчната кора на бозайниците, невробиолозите са открили отчетливи модели
Коментари Харесай

Нов пробив: открит е универсален за бозайниците модел на осцилация на мозъчните вълни

Изучавайки мозъчната кора на бозайниците, невробиолозите са разкрили отчетливи модели на електрическа интензивност. Оказа се, че те са общи за доста типове, в това число и за хората. В горния пласт доминират бързите осцилации на гама-вълните, а в долния – алфа- и бета-вълните. Универсалността на моделите демонстрира, че те играят значима роля за действието на мозъка.

Човешкият мозък съдържа милиарди неврони, всеки от които има собствен личен модел на електрическа интензивност. Групите с идентични модели основават съмнения в електрическата интензивност, или мозъчни талази, които имат разнообразни честоти. В предишното учените откриха, че високочестотните гама-вълни са свързани с кодирането и извличането на сетивната информация, до момента в който нискочестотните бета-вълни са свързани с механизма за асортимент на съответната информация от работната памет.

В допълнение към работната памет мозъчната кора дава отговор за мисленето, планирането и обработката на страстите и сетивната информация. В областите, виновни за тези функционалности, невроните са ситуирани в шест пласта. Всеки от тях има своя лична композиция от типове кафези и връзки с други елементи на мозъка. Тази анатомия е присъща за всички типове бозайници.

 

След като са анализирали данните, събрани от 14 разнообразни области на кората на основния мозък на бозайниците, откривателите са ги прокарали през специфичен логаритъм. По този метод са определили към кой пласт принадлежи всеки сигнал. Резултатът – тъкмо избран модел на вълнова интензивност според от пласта. Той се оказал общ за всички скотски типове, написа MIT News.

Дисбалансът в осцилацията на вълните може да докара до развиването на разнообразни психологични разстройства. Например, когато доминират прекомерно високи честоти и мозъкът получава прекалено много сетивна информация. Или пък когато осцилациите с ниски честоти станат прекомерно мощни, се появява недостиг на сетивната информация и се развива шизофрения.

„ Известно е, че прекомерно синхронната невронна интензивност играе роля при епилепсията. Но в този момент изричаме хипотезата, че другите нарушавания на синхрона могат да допринесат за психиатрични разстройства. Включително нарушавания на усещането, вниманието, паметта и двигателния надзор “, споделя Робърт Десимон.

Той е шеф на Института за проучване на мозъка към Масачузетския софтуерен институт и съръководител на изследователския план.
В бъдеще учените ще ревизират дали психологичните болести могат да бъдат диагностицирани посредством премерване на съмненията в кортикалните талази.

Да напомним, че 2024 година ще означи повратна точка в проучванията в региона на неврологията и компютърните науки, когато ще проработи суперкомпютърът DeepSouth, създаден от откриватели в Международния център за невроморфни системи (ICNS) към Университета на Западен Сидни, Австралия. Той може да имитира мозъчните процеси и ще способства за по-доброто схващане на успеваемостта на изкуствения разсъдък (AI). Новото изследване очевидно ще ряазкрие нови благоприятни условия пред този план.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР