Изучаването, познаването на родната история е значително по-ценна характеристика на

...
Изучаването, познаването на родната история е значително по-ценна характеристика на
Коментари Харесай

За българските ученици добрият гражданин познава и изучава историята си


Изучаването, познаването на родната история е доста по-ценна характерност на положителния жител за българските възпитаници, в сравнение с за техните връстници в други страни.

Това сподели доктор Светла Петрова, която е шеф отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В Министерство на образованието бяха показани резултатите от интернационалното проучване за гражданското обучение – ICCS 2016 година, в което вземат участие български възпитаници от осми клас. Изследването е за цивилен компетентности и настройки за интензивно гражданско държание на учениците. Участват 24 страни и района, от които 16 са в Европа, 5 в Латинска Америка и 3 в Азия. Самото проучване е извършено измежду 94 000 възпитаници. Участвали в проучването са и 37 000 учители. Проучването е извършено март-април 2016 година

„ Целта на това проучване е да се изследва по какъв начин учебното заведение и обществото приготвят младежите за ролята им на дейни жители, когато излязат от учебно заведение ”, сподели доктор Светла Петрова.

Според таблицата България е на 16 място в проучването със междинен резултат 485. Първа е Дания с резултат 586.

„ Учениците в 8 страни имат резултат, който е към междинния за самото проучване и в тази група е и България. Средният резултат за проучването е 517 точки, а българските възпитаници са постигнали резултат от 485 точки “, сподели Петрова. В таблицата има посочени три държави/региона, които не са изпълнили условията за извадката. Това е второ проучване на гражданското обучение, първото е било през 2009 година Сравнението демонстрира, че в съвсем всички страни има повишение на резултатите на учениците през 2016 година спрямо 2009 година включително и в България, като повишението е с 19 точки.

По отношение на характерностите, които показват груповото държание на положителния жител, в няколко аспекта настройките на българските възпитаници се отличават по-съществено от настройките на техните връстници в други страни. „ Изучаването, познаването на родната история е доста по-ценна характерност на положителния жител за българските възпитаници, в сравнение с за техните връсници “, сподели Светла Петрова. 60% от учениците в България, а 38% междинното за ICCS, са показали, че това е полезност, която би трябвало да се развива.

„ Информирането за политическите събития и демонстрирането на почитание към представителите на властта е по-малко скъпо за българските възпитаници, в сравнение с за техните връстници “, сподели Светла Петрова. Членуването в политически партии не е измежду полезностите на положителния жител както за българските учениците, по този начин и за техните задгранични връстници.

За характерностите на положителния жител, само че от позиция на неговото самостоятелно държание съвсем с 11% повече са българските възпитаници, които считат, че положителния жител би трябвало да работи настойчиво. За България по тази характерност има маркирани 53%, а междинното за ICCS е 42%. Що се отнася до опазването на естествените запаси, тук българските възпитаници са първенци.

Нашите осмокласници, съгласно Светла Петрова демонстрират извънредно високо равнище на сензитивност към настоящите световни проблеми. Според учениците в проучването най-голямата опасност за човечеството е замърсяването на околната среда. Българските възпитаници са горе долу в един общ тренд със своите връстници в останалите страни. Тероризмът също е доста огромна опасност за съвсем 2/3 от учениците, сподели Светла Петрова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР