Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок,

...
Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок,
Коментари Харесай

Румен Радев: Въпросът за компенсациите на тракийските бежанци трябва да бъде поставен на днешната среща ЕС-Турция

Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок, който не би трябвало да бъде забравян, съобщи президентът Румен Радев. Той взе участие в тържественото поклонение във връзка Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея:  " Паметникът на Одринската епопея ни подсети и през днешния ден, че българският боец извърши с смелост и безрезервност своя дълг към тракийци, само че войнската героизъм и неотстъпчивост не може да изкупи слабостта на политиците както на тогавашните, по този начин и на днешните. В този прочут ден на Тракия, мястото на всеки български общественик е тук, измежду вас. Въпросът за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на правдивост и на национално достолепие ".

Президентът Румен Радев счита, че въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци би трябвало да бъде подложен на днешната среща ЕС-Турция във Варна:
" От срещата с турския президент Ердоган във Варна през днешния ден чакам България да не остава единствено в ролята на хазаин. Надявам се министър председателят да сложи въпроса за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния развой, в религиозните ни каузи, а също по този начин и за компенсациите на тракийските бежанци. И значимо е също по този начин европейските водачи да схванат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е обикновено ние да чакаме от тях да отстояват българския интерес. "

Радев уточни, че позицията, която България ще отстоява на днешната среща във Варна не е била съгласувана с него.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР