Изтребителят L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за

...
Изтребителят L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за
Коментари Харесай

Падналият изтребител - моделът е произведен в Чехословакия, у нас е от средата на 80-те години

Изтребителят L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен аероплан предопределен за в началото и особено образование, както и за рационализиране на летателните умения по бойно потребление.

Те се ръководят постоянно от двама души - водач и инструктур.

Създаден е в някогашната Чехословакия за да замести учебно-тренировъчния аероплан L-29 Delfin. Под управлението на инж. Ян Влчек конструкторски колектив създава прототипа на L-39 Albatros, който прави първия си полет през 1968 година, а серийното произвеждане стартира през 1974 година

През 1986 година  България поръчва 36 самолета. В момента на случаят на въоръжение у нас шест машини. През 2014 година са ремонтирани в България 6 изтребителя, останалите са спряни от хвърчене. Преди няколко години два самолета бяха ремонтирани в Чехия и летящите сега подготвителни изтребители са изцяло осъвременени.
В осъществяване на контракт, подписан сред българското Главно инженерно ръководство и Главното комерсиално ръководство на министерството на външната търговия на Чехословакия първите самолети стартират да идват през 1986 година във 2-ри учебно-боен авиационен полк в Каменец.
 
През март 1986 год. стартира първичната подготовка за привикване на новия аероплан. Тя се организира в образователния център на Военновъздушни сили на Чехословакия в гр. Кошице. В продължение на два месеца група, формирана от летци и техници от състава на 2УБАП (учебно-боен авиационен полк) Каменец и ВНВВУ „ Георги Бенковски “ минават през интензивно образование. Благодарение на високата подготовка на преподавателите за този извънредно къс период групата съумява да усвои аероплан L-39 ZA. През месец май са позволени до полети и употреба на самолета, след което се завръщат в България с отлични резултати.

Първият от общо 12 доставени самолета е причислен през септември 1986 година във 2УБАП Каменец. През 1987 година идват още 6 самолета и тренажор TL-39, който е инсталиран на летище Долна Митрополия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР