Източването на Здравната каса все повече се превръща в национален

...
Източването на Здравната каса все повече се превръща в национален
Коментари Харесай

Шмекериите в болниците са срам за положилите Хипократова клетва

Източването на Здравната каса от ден на ден се трансформира в народен спорт. Случаите са толкоз доста, че надали служебният министър на опазването на здравето ще успее да ревизира всичко. Миналата седмица той освободи съвета на шефовете на болница „ Лозенец “ поради източване на здравната каса и осъществяване на трансплантации в нарушаване на закона.
Доста показателно за предходните ръководства е това, че най-тясно обвързваното с властта здравно заведение е правило беззакония. Твърде индикативен е и фактът, че досега никой проверяващ орган не си е направил труда да надникне в по този начин обичаната на всяка власт болница. Политическият чадър си е стоял там от години.
Според инспекции на Националната здравноосигурителна каса потвърждават, че през ноември предходната година държавната болница е отчела лекуване на над 60 пациенти, без те действително да са постъпвали там. От сходна безочливост и самият Хипократ би се изчервил.
Още през февруари извади нескрито този скандал, само че нито министерството, нито прокуратурата си направиха труда да открият обстоятелствата. Самото следствие беше неглижирано от по този начин наречените огромни медии, а абсурдът - заметен под килима, както постоянно.
А той е грамаден - над 100 души, минали на профилактични прегледи през болница “Лозенец ” през ноември и декември предходната година, след това са регистрирани в НЗОК като “хоспитализирани по неотложност ”. Всичките са с диагноза „ Емболия и тромбоза на долните крака “ - една прекомерно подозрителна зараза от тромбоза, която обаче не е впечатлила тогавашните здравни управляващи.
В резултат единствено за месец от тези хоспитализации болничното заведение би трябвало да е получила най-малко 400 000 лева от здравната каса. Управата на Правителствена тогава се оправда с теническа неточност и върна над 238 000 лева на здравната каса. " Няма по какъв начин да има 60 механически неточности в границите на един месец. Това е източване на здравната каса “, сподели Кацаров. И резонно означи, че няма по какъв начин предшественикът му Костадин Ангелов да не е бил осведомен.
Това поражда куп въпроси. Ако е бил осведомен Ангелов, за какво не е реагирал? Какво би могло да го спре? Ако пък не е знаел, дано да каже това обществено. Засега от него ни стон, ни вопъл.
Наред с това сред 2019 и април 2021 година в болница „ Лозенец “ са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не разрешава трансплантации, в случай че няма директна родствена връзка сред донора и реципиента.
 Директорът на болница Лозенец е блокирал назначението на новия екип Директорът на болница " Лозенец " е блокирал назначението на новия екип
Бившият шеф на болница " Лозенец " проф. Любомир Спасов е блокирал назначението на новия съвет на шефовете. Това излиза наяве от...
Според Кацаров донорите са вписани като племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. " Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях “, сподели служебният министър. Освен това по думите му за част от случаите има информация от съответните страни, че реципиентите не са техни жители и че евентуално става дума за подправени самоличности.
Бивш маркетинг управител на болница " Лозенец " показва пред " Нова телевизия ", че българска компания на турски жители се занимава с цялата логистика. Тя включва намиране на донори и споразумяване на подправени документи, доказващи роднинска връзка. Според този източник в трансплантациите, за които той знае - една на черен дроб и четири бъбречни, сигурно участниците са родственици единствено по документи. За всеки от случаите в касата на болничното заведение са постъпили по 20 000 $ и това, несъмнено, се случва със знанието и утвърждението на шефа Любомир Спасов.
И сякаш не беше задоволително това, ами и се разкри още едно скандално решение на болничното управление. То е за трансплантация на черен дроб, при която избраният от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ най-подходящ претендент от листата на чакащите е бил преместен от човек, заемал „ доста висок пост в държавната администрация “. Това по думите на Кацаров станало след „ телефонно позвъняване “. Засега самоличността на реципиента не се разкрива, само че по случая се води следствие и има всички изгледи скоро да научим кой е този VIP.
2020 година болница " Лозенец " завършва с 20 млн. лв. загуба. Тоест, страната би трябвало и тази дупка да има поради. „ Не може по този метод “, сподели Стойчо Кацаров. „ Не може държавна болница да прави такива неща “, счита служебният министър.
Неговият заместител Димитър Петров пък изнесе в ефира на Нова телевизия сигнали за подправени хоспитализации в „ Пирогов ”. Там към този момент тече инспекция, само че съгласно Петров в София и в страната има няколко проблематични лечебни заведения.
 Мангъров за болница Лозенец: Ако човек има постоянен тил, може да прави каквото си желае Мангъров за болница " Лозенец ": Ако човек има постоянен тил, може да прави каквото си желае
" Не съм осведомен с детайлите по случая в болница " Лозенец ", тъй като до преди няколко дни нямаше никаква информация. Проф. Любомир Спасов...
Всеки работещ в системата на опазването на здравето чудесно знае, че те надалеч не са няколко. Фалшивите хоспитализации се вършат поголовно, тъй като по този начин лечебните заведения могат да изпомпват финансов запас и да работят. Всички знаем какво се случва, когато закъсат. И казусът надалеч не е единствено в шепа мошеници в бели престилки.
Проблемът съгласно редица медицински мениджъри е най-много в това, че лечебните заведения станаха търговски сдружения и като такива са длъжни да се оправят с финансирането си. Затова източването на касата по всевъзможни канали и улейчета е всекидневие и надалеч не касае единствено едри суми. Напротив, даже всеки общопрактикуващ доктор чудесно знае по какъв начин се случват нещата на дребно. Но обстановката е такава, че нито е допустима смяна (при настоящия закон), нито е вероятен повсеместен надзор. Обратното, бумащината, с която са затрупани лекарите, още повече усложнява нещата.
Ето това се случва, до момента в който на обществото му се показва като скандал пенсионирането на симпатичния професор Кантарджиев. И се раздухват неговите пари, неговите персонални драми и прочие. Само и единствено да останат на назад във времето чудовищните далавери - все за сметка на данъкоплатеца.
Кацаров повдигна леко завесата, зад която те се правят. Редно е ДАНС, ГДБОП и прокуратурата също да си свършат работата, тъй като към този момент не може и да става дума за Хипократ и клетвата му. Става дума единствено за пари. Вижда се от кое място са взети. Остава да се обясни и къде са отишли.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР