Източнобалканската свиня е уникален за България биологичен вид, който трябва

...
Източнобалканската свиня е уникален за България биологичен вид, който трябва
Коментари Харесай

МЗ предприема стъпки за съхранение и развитие на уникалната порода Източнобалканска свиня“

Източнобалканската свиня е неповторим за България биологичен тип, който би трябвало да бъде съхранен. Необходимо е страната да сътвори оптимални условия за развъждането на този тип животни и реализацията им на пазара.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на среща с представители на Асоциацията за отглеждане и предпазване на Източнобалканската свиня.

В нея взе участие още отрасловият за бранш „ Животновъдство “ заместник-министър Крум Неделков, както и специалисти от министерството.



Предвид усложнената конюнктура в страната от заболяването Африканска чума по свинете е затруднено пасищното развъждане на съществуващите в четири стада от 400 животни. В тази връзка бе предоставено на Изпълнителната организация по горите да потърси терени за развъждане на източнобалкански прасета, където могат да се повдигнат ограждения.

По време на срещата се разискаха и тематики, свързани с запазване на генетичния фонд на породата, методите на развъждане, отнасящи се до райониране и условия към животновъдните обекти, търговията с животни за разплод и животни за кръвопролитие, както и използването на тактики за разпространение на породата и продуктите от нея в страната и в Европейския съюз и интелектуалната благосъстоятелност.

Заместник-министър Събев предложи да се изследва задграничния опит, в частност този на Унгария, Испания и Португалия, за опазване уникалността на редките породи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР