Източният украински град Соледар, в който се добива сол, е

...
Източният украински град Соледар, в който се добива сол, е
Коментари Харесай

От “Вагнер” претендират, че са превзели Соледар

Източният украински град Соледар, в който се добива сол, е с неразбираема орис откакто съветските наемници от “Вагнер ” претендират, че го управляват. Продължаващите сражения и изказванията на Киев по-рано, че силите му удържат фронта, пораждат неустановеност. Соледар беше в центъра на интензивни боеве, тъй като Русия го счита за основен в акцията си за завладяването на близкия стратегически град Бахмут и по-големия украински източен район Донбас.

“Частите на “Вагнер ” поеха контрола над цялата територия на Соледар. В центъра на града се е оформило полесражение, в което се водят градски боеве ”, съобщи късно във вторник ръководителят на “Вагнер ” Евгений Пригожин, съдружник на съветския президент Владимир Путин, по данни на съветските осведомителни организации.

“Броят на пленените ще бъде разгласен на следващия ден ”, добави той, без да дава повече детайлности.

Превземането на Соледар и големите му солни мини от Русия би имало алегорична, военна и комерсиална стойност за нея. Но обстановката в Соледар и към него наподобява нестабилна. По-рано английското министерство на защитата заяви, че съветските войски и бойците на “Вагнер ” евентуално са поели контрола над по-голямата част от Соледар след четири дни нахлуване.

Коментарът на Пригожин, че сраженията в центъра на Соледар не престават, допуска, че съветският надзор не е цялостен, макар изказването му, че целият град е в ръцете на “Вагнер ”.

Руската държавна осведомителна организация РИА разгласява известие, в което се твърди, че групата “Вагнер ” е превзела солните мини на Соледар след “ожесточени боеве ”. Солните мини се намират в покрайнините на града.

Украинският президент Володимир Зеленски и военното командване не загатнаха за надзор над Соледар във вторник вечерта. Зеленски повтори апела си за повече западни оръжия, като съобщи, че Русия събира силите си, с цел да ускори военната си атака, само че не даде детайлности.

Министерството на защитата на Украйна написа в Туитър късно във вторник:

“Дори откакто претърпя колосални загуби, Русия към момента маниакално се пробва да превземе Соледар – дом на най-голямата солна мина в Европа ”.

По-рано Украйна съобщи, че нейните сили към момента държат позиции в Соледар, устоявайки на офанзивите на талази от съветски сили, които преследват първата си победа на бойното поле от месеци насам.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР