Източник: ВМА Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения

...
Източник: ВМА Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения
Коментари Харесай

ВМА с демонстрация на бойни санитари

Източник: ВМА

Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения във Военномедицинска академия. Те са добити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, провел се по-рано в болничното заведение.

По време на практическото занятие бяха показани действия по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства. Демонстрацията бе следена от началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски.

„ Вашата задача е доста значима и в спокойно, и във военно време. Докато пристигна лекар на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до потърпевшия приятел сте вие. Спрете кръвта, тъй като изтича животът. Ако не сте наоколо да поставите турникет, към този момент няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните – вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и гибелта на тези бойци. И неслучайно напоследък се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо, обърна се началникът на ВМА към бойните санитари.

75% е предотвратимата гибел на бойното поле е поради външно кървене, добави той и сподели на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на присъединяване си в задачи зад граница.

Свързани публикации.. ВМА към този момент е без задължения 0 Безплатно премерване на кръвната захар във ВМА 0 ВМА с нов заместник-началник 0

„ Това е следващата група от 12 души, които минават през такова образование и са подготвени да се включат при потребност, както на бойното поле, по този начин и при разнообразни произшествия с всеобщо постъпване на потърпевши “, разяснява Ася Дишкова, основен специалист към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

Всички, завършили сполучливо курса, ще получат уверение „ Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”. От болничното заведение плануват и опреснителни курсове.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР