Източник Труд, автор Пламен Енчев, снимка БлицПредложението за промени в

...
Източник Труд, автор Пламен Енчев, снимка БлицПредложението за промени в
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев пред в. Труд: Променлив валутен курс в “Чакалнята на еврото” е доста опасен за обикновените хора

Източник " Труд ", създател Пламен Енчев, фотография Блиц

Предложението за промени в Закона за Българска народна банка, които отварят малка врата за по-ранно отвързване на настоящия курс на лв. към еврото, основателно провокира полемика. За страдание тя е постфактум на законодателния акт.

Какво мисли по въпроса известният икономист Боян Дуранкев? Той твърди, в изявление за  " Труд " , че в бизнеса нещата са като на бойното поле и всяка страна би трябвало да отстоява личните си ползи. И че хората избират да имат вяра повече на слуховете за заплаха, в сравнение с слуховете за ярко бъдеще.

Ето какво споделя професорът:

" Ще си разреша да напомня мъдрите мисли на най-великото име в японския мениджмънт – Кеничи Омае. Той неведнъж твърди, че в бизнеса нещата са като на бойното поле: задачата на тактиката е да се основат условия, най-благоприятни за своята страна.

Та въпросът е: дали България има или няма полза от „ отворената малка врата “, както вие подсказвате, за навлизане на благоприятни условия за смяна на закрепения курс на лв. по отношение на еврото (преди – по отношение на немската марка)?

Ако се извърши референдум до жителите на нашата страна, сигурно съвсем 99% от интервюираните ще са безапелационни че „ циментираният “ курс на лв. е за предпочитане пред „ плаващия “ курс. И те са прави в доста връзки.

Стабилността на съотношението лев/евро зададе и задава дълготрайна сигурност на приходите (независимо от по-голямата инфлация през 2019 г.), дълготрайна сигурност на разноските, както и сигурност на вложенията, каквато сигурност няма на прилежащите „ извъневрови “ пазари. Другият въпрос е, кой се крие зад оня съвсем 1%, който бленува за разформироване на курса на лв. по отношение на еврото? Да създадем едно хипотетично допускане, че се премине към „ плаващ “ курс.

Най-вероятно (отново с възможност над 51%) смяната ще е неподходяща, да вземем за пример 1 евро за 3 български лв.. Кой печели?! Много просто, който е теглил заеми в лв., а има налични евро.

На процедура заемът в лв. ще се стопи със съответния важен % и кредитополучателят ще се трансформира в следващия „ чист “ кредитен милионер.

Има много такива „ едри мечтатели “ сега, имат интерес от смяната. Но голямата част от хората държат своите заплати, облаги и вложения в лв., което ще ги обезцени доста. Те нямат горния интерес.

Цялото изявление четете ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР