Източник moitepari.bg, снимка БулфотоТемата за изтеклите лични данни на 5

...
Източник moitepari.bg, снимка БулфотоТемата за изтеклите лични данни на 5
Коментари Харесай

Как да проверя дали имам кредити след теча на данни от НАП

Източник moitepari.bg, фотография Булфото

Темата за изтеклите персонални данни на 5 млн. български жители от регистрите на Национална агенция за приходите провокираха съществени опасения, че с тези данни може да се злоупотреби, написа moitepari.bg.

В общественото пространство мненията бяха единомислещи, че с приключването на тези данни не съществува риск от пораждане на корист с тях. Казано на наличен език това значи, че няма заплаха трета недобросъвестна страна, разполагайки с тях, да поеме отговорности от Ваше име било то посредством придобиване на неподвижен парцел или взимане на заем от кредитираща институция (банка, лизинг, небанкова финансова институция).

Опровержението на риска от злоупотреби, което направиха от Национална агенция за приходите беше, че непозволено публикуваните данни са " частични ", като на близо 200 индивида ще се наложи да се сменят персоналните си карти, защото при тях са публикувани номер на персонална карта, дата на издаване и годност, трите имена, ЕГН и адрес.

Може ли някой да е изтеглил бърз заем, без да знам?

Специално внимание беше обърнато на риска от злоупотреби с така наречен " бързи заеми " от небанкови финансови институции, главно поради облекчения им режим на разпределяне. Бяха подхвърлени хрумвания за стягане режима на отпущането им, като досега липсват съответни текстови промени.

Всеки, който е наясно с механизма на утвърждение и разпределяне на тези заеми, е наясно, че компаниите за бързи заеми имат задължението и практиката да правят спомагателна идентификация на лицето, на което отпускат заема (чрез телефонни диалози и изявленията, условие за показване на персонална карта и сверяване на данните от нея, сличаване на IBAN на лицето, кандидатствало за заем и това на което се отпуска подобен и т.н.). Това на процедура обезсмисля спомагателни регулации в тази посока. Още повече, че всеки опит за регулация в този бранш досега демонстрира, че компаниите реагират на измененията по този начин, че в последна сметка потребителите са тези, които са пострадали и търпят негативи от тях (за информация измененията в Закона за потребителския заем, посредством които беше подложен таван върху размера на Годишния % на разходите) .

Няма риск от корист с електронни подписи

Появиха се спекулации, че са изтекли електронни подписи. Електронният автограф има силата и действието на собственоръчно подложен автограф, само че подобен риск не съществува, тъй като той се употребява с ключова дума и настрана изисква достъп до физически притежател (най-често USB).

Наблюденията ни по този проблем сочат, че корист може да бъде осъществена само със знанието и съдействието на разположение, работещо в небанковата финансова институция. Всъщност, досега всички злоупотреби са били осъществявани точно по този метод. Повече по тази тематика може да намерите на  " По-опасни ли са бързите заеми след теча на данни от Национална агенция за приходите ".

Къде мога да ревизира дали някой е изтеглил заем вместо мен

И въпреки всичко, в случай че някой се тормози за това дали различен е изтеглил заем от негово име (въпреки уверението на специалистите), може да направи информация в Централен кредитен указател на Българска народна банка.

Справката може да бъде направена и по електронен път, само че лицето би трябвало да има квалифицирано уверение за електронен автограф, съдържащ ЕГН на физическото лице.

Другият метод, по който може да бъде направена информация, е на място в Българска народна банка, подавайки заявление по пример. Справката е безвъзмездна и се получава в 14-дневен период. Заявлението може да бъде подадено и по пощата, като има условие подписът на заявителя да бъде нотариално удостоверен.

Повече за това по какъв начин действа регистъра може да прочетете в публикацията  " Кредитната история – нож с две остриета ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР