Източник: БТВ, кадър: ЕП, You tubeЗапознах се с България през

...
Източник: БТВ, кадър: ЕП, You tubeЗапознах се с България през
Коментари Харесай

Евродепутатът Клеър Дейли пред БТВ: Думата „бандит” отговаря за Борисов и Гешев

Източник: БТВ, кадър: Екологичен потенциал, You tube

" Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни покупко-продажби в курортен комплекс, когато купуваха парцел преди няколко години. Когато се причислих към Европарламента, продължих да се осведомявам за страната ".

Това сподели ирландският евродепутат от Европейската обединена левица Клеър Дейли в особено изявление за bTV в отговор на въпроса за какво е употребила думата " бандити " в изявлението си. " Информирах се за редица кавги, в които са забъркани Борисов и Гешев. Поспециално предишния декември, когато Иван Гешев се изправи пред Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Направих задълбочено  проучване - по това време за неговата роля в българското общество. В този смисъл би трябвало да кажа, че съм уверена, че думата " бандити ", която използвах, е изцяло подобаваща. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона ", изясни Дейли. Тя остро подлага на критика еврокомисаря за полезностите и прозрачността Вера Йоурова. Това се случи по време на спор в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи в Европарламента – LIBE. Йоурова показа отчет за положението на Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. В него беше прегледано върховенството на закона у нас.

„ Протестите демонстрират, че в българското общество се водят оживени диспути. Те демонстрират също по този начин, че жителите отдават огромно значение не самостоятелна и ефикасна правосъдна система. Конституционните промени би трябвало да са предмет на необятен спор. Необходимо е време, с цел да се реализира необятен консенсус и да се изработят механизми на инспекция и въздържане “, разяснява Йоурова. Дейли от своя страна също подлага на критика властта у нас, само че и думите на еврокомисаря. „ Скандалът „ Апартаментгейт “ е един от образците. Снимките на Борисов с парите и револвера, както и всички скорошни случки, които разпалиха свадите. Няма потребност да ви споделям какви са те. Вие живеете с тях “, акцентира тя.

„ Писна ми Европейски Съюз да не подхваща дейности против тях. Като народен представител в Европарламента слушам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария... България е най-бедната страна в Европейски Съюз. Милиони от налози се наливат в страната, само че те не доближават до хората “, добави тя. Според нея нито дума не се споделя за това в Европа. Тя посочи, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, само че поради това, че министър председателят Борисов е обвързван с ЕНП, канцлера Ангела Меркел и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е подготвена да си затвори очите. По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли счита, че единствено жителите могат да решат проблемите и са тези, които оказват напън върху Европейски Съюз.

 

Малко се говореше за България в Европа, само че в този момент всички приказват за вас. Поздравявам хората на площада и им поисквам всичко най-хубаво “, сподели още тя.

Дейли отговори и на думите на българския евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП Андрей Новаков, който в предаването „ Тази заран “ сподели: „ Тогава, когато кажем, че имаше депутати с доста рецензии - евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам по кое време са идвали в България, които показаха паниката си от митингите у нас… “. По този мотив Клеър Дейли изясни: „ Никога не съм била член на комунистическа партия, само че съм горделив последовател на лявата концепция. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от някогашната комунистическа партия в България. ”

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР