Изтичането на секретни документи от Пентагона за военната помощ за

...
Изтичането на секретни документи от Пентагона за военната помощ за
Коментари Харесай

Новият уикилийкс тръгнал от популярен чат за игри

Изтичането на секретни документи от Пентагона за военната помощ за Украйна може да е почнало в чата на известната измежду геймърите обществена мрежа Discord ( " Дискорд " ) за привличане на внимание, оповестиха медии, базирайки се на Асошиейтед прес (АП).
" Неизвестен консуматор споделил документи, като първо ги препечатал със лични думи, а след това почнал да разгласява изображения на документите ", твърди АП. 18-годишен член на групата в " Дискорд ", поискал анонимност от опасения за сигурността си, показа пред АП, че лицето, което първо е разгласило документите, наподобява не е било стимулирано от идеология или концепцията да разкрие държавни секрети, а по-скоро се е стремяло да впечатли хората в чата. Потребителят отхвърли да назове името му, само че загатна, че има псевдоним the O.G.
Документите са останали незабелязани отвън чата допреди няколко седмици, когато попаднаха в обществените медии, а по-късно и в новините. Чатът с файловете към този момент е заличен, а източникът на теча остава незнаен. Самото откриване на свръхсекретните документи става известно като нов уикилийкс поради едноименния запас, огласил закононарушенията на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан.
Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Киев или към този момент ги е изпратила, гласи един от изтеклите секретни документи. Белград е отказал да образова украински сили, само че се е заел да изпрати оръжия или към този момент ги е доставил. Отбелязва се също, че Сърбия има политическа воля и военна дарба да дава оръжие на Украйна в бъдеще.
" Над 10 пъти опровергахме тази неистина, ще го създадем още веднъж. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на украинската, нито на съветската страна, както и в страни до зоната на спора ", съобщи пред ТАНЮГ министърът на защитата Милош Вучевич. Той не изключи опцията сръбско оръжие да попадне в зоната на спора " по някакъв вълшебен метод ", само че съгласно него " това няма нищо общо със Сърбия ". Белград се придържа към неутралитет за войната в Украйна.
Изтекли данни демонстрират, че в Украйна през февруари-март са работили до 50 представители на английските сили за специфични интервенции, написа в. " Гардиън ". В страната е имало такива сили от разнообразни западни страни, само че е допустимо над половината от тях да са били британци, отбелязва изданието. " Гардиън " напомня, че през юни 2021 година Лондон призна подготвителни действия на спецчастите с украински сили. Сега английското Министерство на защитата отхвърли коментар, само че в Туитър съобщи, че в разкритията има съществени грешки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР