Изтича срокът, в който регистрираните сдружения в Северна Македония, трябва

...
Изтича срокът, в който регистрираните сдружения в Северна Македония, трябва
Коментари Харесай

Изтича срокът за промяна на имената на български сдружения в Северна Македония

Изтича срокът, в който записаните сдружения в Северна Македония, би трябвало да подадат заявки за смяна на имената си, в случай че тези имена се считат за противоречиви. Ако не го създадат, сдруженията им могат да бъдат заличени.

В началото на ноември предходната година Народното събрание на Северна Македония, одобри законови промени, съгласно които се не разрешава на сдружения, фондации и политически партии да употребяват имена и псевдоними, свързани с фашизма, нацизма и геноцид.

Законът планува сдруженията и фондациите да желаят позволение от министъра на правораздаването, в случай че употребяват име, презиме или прякор на историческа персона. За задачата е основана още специфична историческа комисия.

На базата на какви справедливи критерии ще се преценя дали обещано име попада под ударите на новоприетото законодателство – остава неразбираемо. Как ще се предотврати корист със законовите разпореждания и упражняването на институционална дискриминация против хора и организации с друга политическа, етническа, идеологическа и друга принадлежност – също остава неразбираемо.

Имената на Иван Михайлов и Цар Борис Трети, с които българските сдружения в Битоля и Охрид именуваха клубовете си, бяха избрани от Северна Македония като провокативни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР