Изтекли документи дават нова информация за програмата на Пентагона в

...
Изтекли документи дават нова информация за програмата на Пентагона в
Коментари Харесай

Програмата на Пентагона в биолаборатории в Украйна на стойност 80 милиона долара

Изтекли документи дават нова информация за програмата на Пентагона в биолаборатории в Украйна

Според вътрешни документи чиновници на американска компания, наета от Пентагона, са получили цялостен достъп до всички украински биолаборатории, до момента в който на самостоятелни специалисти е било отказано даже посещаване. Новите разкрития оспорват изказването на държавното управление на Съединени американски щати, че Пентагона просто е финансирал биолаборатории в Украйна, само че няма нищо общо с тях.

Миналата седмица заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд удостовери, че „ Украйна има уреди за биологични проучвания “ и Съединени американски щати се тормозят, че „ тези проучвателен материали “ може да попаднат в ръцете на Русия, написа проверяващата журналистка

Какви „ проучвателен материали “ са изследвани в тези биолаборатории и за какво Съединени американски щати са толкоз обезпокоени, че може да попаднат в ръцете на Русия?



Дейностите на Пентагона в украинските биолаборатории са финансирани от Агенцията за понижаване на заканите в защитата (DTRA). DTRA е отпуснала 80 милиона $ за биологични проучвания в Украйна към 30 юли 2020 година, съгласно информация във Федералния указател на договорите на Съединени американски щати. Програмата е предоставена на американската компания Black & Veatch Special Projects Corp.



Пентагона с цялостен достъп до украинските биолаборатории

Украинските биолаборатории са били налични за реализатори на програмата на Пентагона, само че не и за самостоятелни специалисти, съгласно оповестени в Reddit от ползвател на обществената мрежа, който твърди, че е някогашен чиновник на украинското министерство на опазването на здравето. Американската компания Black & Veatch Special Projects Corp. е получила цялостен достъп за работа във всички биолаборатории в Украйна, занимаващи се с биологични проучвания по програмата на DTRA, съгласно писмо от 2 юли 2019 година от украинския министър на опазването на здравето до DTRA в Украйна.



Писмо от 2 юли 2019 година от украинския министър на опазването на здравето Уляна Супрун до DTRA в Украйна дава цялостен достъп на Black & Veatch Special Projects Corp. до всички биолаборатории в Украйна, участващи в програмата за военни биологични проучвания на Съединени американски щати. Уляна Супрун е американска гражданка и е получила украинско поданство от някогашния президент Петро Порошенко през 2015 година

Украйна е отхвърлила предлагането за публичен надзор върху финансираните от Пентагона биолаборатории

Докато изпълнителите на Пентагона са получили цялостен достъп до всички биолаборатории, участващи в програмата на DTRA, подобен достъп е бил отхвърлен на самостоятелни специалисти под претекст, че тези биолаборатории работят с изключително рискови патогени. Според изтекло писмо министерството на опазването на здравето на Украйна е отказало на специалисти от научното списание „ Проблеми на нововъведенията и капиталовото развиване “ достъп до финансираните от Пентагона биолаборатории. Министерството е отхвърлило предлагането на научното списание и не е разрешило на самостоятелна група от специалисти да упражнява обществен надзор на тези биолаборатории.



„ Министерството на здравеопазването на Украйна смята за неуместно основаването на работна група за публичен надзор и не е допустимо членовете на групата да влизат в пространствата на лабораториите за изключително рискови инфекции на Министерството на здравеопазването на Украйна “, се споделя в писмо от 21 октомври 2016 година от украинския заместник-министър по европейската интеграция Оксана Сивак до научното списание „ Проблеми на нововъведенията и капиталовото развиване “.

Друга компания-изпълнител на програмата на DTRA в Украйна е CH2M Hill. Американската компания е получила контракт за (2020-2023) за реорганизация и съоръжение на две нови биолаборатории: Държавния научноизследователски институт по лабораторна диагностика и ветеринарно-санитарна експертиза (Киев ILD) и Държавната работа на Украйна за сигурност на храните и районна диагностична лаборатория за отбрана на потребителите (РДЛ Одеса). Според CH2MHill е работила по стратегия на стойност 11,6 милиона $: „ Противодействие на изключително рисковите патогенни закани в Украйна “ (2020 г.).



Проект по проучване на птичи грип

Германски и украински учени са провели биологични проучвания на изключително рискови патогени при птиците (2019-2020 г.). Проектът е осъществен от Института по пробна и клинична ветеринарна медицина (Харков) и Института Фридрих Лерфлер (Грайфсват, Германия). Според описанието на плана главната цел на този план е да се извърши секвениране на геноми на ортомиксовируси (причинители на птичия грип), както и да се открият нови вируси при птиците.



Според съветското министерство на защитата DTRA е финансирала сходен план в Украйна през 2020 година Целта на плана е да се изследва капацитетът на изключително рискови патогени да се предават посредством мигриращи птици, в това число високопатогенния грип H5N1, чиято смъртност при хората може да доближи 50%, както и Нюкасълска болест. Използването на мигриращи птици за допустимо разпространяване на патогени е била съществена изследователска стратегия сред Smithsonian Institute и Министерството на защитата на Съединени американски щати в предишното.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР