Изтеглянето на американски войски от и създаването на нов военен

...
Изтеглянето на американски войски от и създаването на нов военен
Коментари Харесай

Der Spiegel: Различията между Запада и Изтока пречат на ЕС да се освободи от САЩ

Изтеглянето на американски войски от и основаването на нов боен съюз сред Австралия, Англия и Съединени американски щати, не съумя да накара страните от Европейския съюз да се обединят за създаване на обща външна и отбранителна политика. Това разяснява немското издание Der Spiegel, предава Агенция " Фокус ". Вместо предстоящото доближаване на неофициалната среща на високо ниво в Словения, се разпростра „ неразбираем спор “: разликите сред Франция, която се застъпва за „ освобождение от Съединени американски щати “, и балтийските и източноевропейските страни, които напълно разчитат на НАТО, не бяха преодоляни.

Срещата в Бърдо край Кран беше доста друга от всички предходни: държавните и държавни ръководители на Общността се срещнаха не в столицата, а в дребен палат покрай Любляна. „ На хоризонта се издигат скалисти планински върхове и понякога във въздуха се усеща слаба миризма на тор. Този пейзаж се трансформира в знак на протичането на срещата: международната политика е някъде другаде, а Европа е провинция “, отбелязва Der Spiegel.
 Европейски Съюз върви към групово закупуване на газ Европейски Съюз върви към групово закупуване на газ
Представители на Европейски Съюз имат намерение да обсъдят опцията за взаимни покупки и предпазване на природен газ за превъзмогване на газовата...

От редакцията напомнят, че това беше първата среща на държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз след фиаското, обвързвано с изтеглянето на войските от Афганистан и основаването на боен съюз сред Австралия, Англия и Съединени американски щати, който докара до съществени различия сред Вашингтон и Париж. И изтеглянето на войските, и договорката за подводниците бяха приветствани като „ сигнал за пробуждане “ за европейците, който да ги стимулира да се обединят, с цел да разработят обща външна и отбранителна политика. Сега обаче е ясно, че апелите не са били задоволителни - най-малко към този момент.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, срещата в Бърдо край Кран трябваше да се концентрира върху ролята на Общността в света. На фокус трябваше да бъде изтеглянето на войските от Афганистан и връщането на талибаните на власт в Кабул. Освен това трябваше да се приказва за ролята на Европейски Съюз в връзките сред Съединени американски щати и Китай. Германският канцлер Ангела Меркел също повдигна въпроса за миграцията и граничния надзор, до момента в който няколко други водачи засегнаха въпроса за повишение на цените на силата. И, несъмнено, стана дума и за новото партньорство за сигурност сред Австралия, Англия и Съединени американски щати, пакта AUKUS, довел до анулиране на многомилиарден контракт за създаване на подводници сред Париж и Мелбърн. AUKUS даде ясно да се разбере на европейците, че от позиция на Съединени американски щати те не играят забележителна роля в ИндоТихоокеанския район.

Всички, които чакаха доближаването на страните от Европейски Съюз, осъзнаха грешките си. В Бърдо край Кран се образуваха „ типичен фронтове “: от една страна, Франция, която - сега още по-силно - поддържа „ освобождението на Европейски Съюз от Съединени американски щати “. Държавният й глава Еманюел Макрон даде да се разбере, че гневът му поради прекратяването на контракта за подводниците към момента не е отшумял. На въпроса дали американският президент Джо Байдън счита Франция към момента за значим сътрудник на Съединени американски щати, той отговори: „ Ще забележим. Вярвам единствено на обстоятелствата “.

От друга страна, балтийските и източноевропейските страни, изправени „ пред лицето на нападателна Русия “, напълно разчитат на НАТО и партньорството със Съединени американски щати. Литовският президент Гитанас Науседа да вземем за пример на страницата си в „ Туитър “ разгласи Съединени американски щати като „ основен сътрудник “ на Европейски Съюз. Страни като Германия и Нидерландия търсят приблизително състояние, един тип златната среда. Според нидерландския министър председател Марк Рюте страните от Европейски Съюз би трябвало да положат повече старания за основаване на личен защитителен капацитет. В същото време е належащо да се работи за възстановяване на трансатлантическите връзки. „ Всички сме съгласни, че и двата детайла би трябвало да участват “, сподели Рюте. Той означи, че в този момент „ някои страни желаят повече от Европейски Съюз, до момента в който други желаят повече от НАТО “.
 Европейски Съюз бил държан „ на мрачно “ за договорката с нуклеарни подводници за Австралия Европейски Съюз бил държан „ на мрачно “ за договорката с нуклеарни подводници за Австралия
На Европейски Съюз не било обявено авансово за новото военно партньорство сред Съединените щати, Англия и Австралия, съобщи представител...

Същият метод се наблюдаваше в „ устните изводи “ на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел след срещата на върха. Според него Европейски Съюз се ангажира с правилото на многоликост, отхвърля протекционизма и се стреми да „ ускори способността си да работи самостоятелно, с цел да се трансформира в по-ефективна и самоуверена мощ на интернационалната сцена “ - освен във връзка с стопанската система, само че и в региона на сигурността и защитата. Според източници италианският министър председател Марио Драги е призовал за по-голям прагматизъм: вместо „ неразбираеми диспути “: Европейски Съюз най-сетне се нуждае от документ, който конкретизира належащите му задания. Но това може да отнеме известно време. Според неизвестен посланик Европейски Съюз просто към момента не може да каже ясно какво мисли. Общото стратегическо направление сега даже не е в началния стадий на развиване.

Това ще се промени през идващите месеци: през ноември Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел ще показа план на първата военна идея на Европейски Съюз – „ Стратегически компас “, който държавните и държавните ръководители ще обсъдят на срещата на върха през декември. Според Мишел през юни 2022 година Европейски Съюз възнамерява да подпише с НАТО нова политическа декларация. Не е известно дали до тогава Европейски Съюз ще успее да преодолее вътрешните си разногласия. Това значително се дължи на неизбежното излизане на Ангела Меркел от политиката. Мнозина са загрижени, че с изключение на немския канцлер, сега няма никой, който да може да преодолее разликите сред Изтока и Запада.

Както отбелязва Der Spiegel, след срещата на върха в Бърдо край Кран е ясно, че Макрон „ не може или не желае “ да направи това сега. Някои страни считат, че в разногласието със Съединени американски щати за AUKUS Франция желае да употребява Европейски Съюз за свои лични цели и пренебрегва ползите на сигурността на източноевропейските страни. В спор с държавното управление на Обединеното кралство по отношение на правата за риболова Париж също желае да употребява Европейски Съюз. „ Макрон не може да построява мостове на Изток “, акцентира посланик. „ Първо, той би трябвало да разбере, че в Европейски Съюз, с изключение на Париж, Берлин и Рим, има и други “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР