Изтеглиха от пазара опасния спанак, примесен с листа от татул.

...
Изтеглиха от пазара опасния спанак, примесен с листа от татул.
Коментари Харесай

При консумация на колко грама татул човек може да умре?

Изтеглиха от пазара рисковия спанак, подправен с листа от татул.

Припомняме ви, че той беше открит след инспекции по постъпили два сигнала от жители за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет вТърговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр. - вид Горила, създаден в област Пловдив, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните. От БАБХ приканват всички, които са си купили от въпросния спанак, да не го употребяват.

"Няма ясно доказателство, че има татул в спанака. Няма доказателство, че отравянето в Търговище е породено от татул. Листата могат да се разграничат образно, само че когато са в много смачкано положение, доста мъчно ", изясни в утринния блок на Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Експертът добави, че липсва най-важният признак при натравяне с татул - реакцията на зениците. А самият той се замисля дали не става въпрос за натравяне с нитрати. Сергей Иванов добави, че в болничното заведение не е направена консултация с токсиколог.

Трябва да се вършат проби в чужбина и нещата ще се проточат 1-2 седмици, предвижда Иванов.

"Татулът пораства на всички места, той е бурен. Възможно е машината, която е събирала листната маса, да go е захапала. Татулът е мощно токсичен ", акцентира той и добави, че човек може да почине при консумация на 100 грама татул.

Микробиологът съзря липса на потенциал и експертност в контролния орган, както и по думите му, извънредно забавена реакция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР