Изтече срокът, който бе даде на търговците с лекарства у

Изтече срокът, който бе даде на търговците с лекарства у ...

1/3 от аптеките все още са извън системата срещу фалшивите лекарства.


Изтече срокът, който бе даде на търговците с лекарства у нас, за да се включат в европейската система срещу фалшиви медикаменти. Всяка трета аптека обаче още не го е сторила. Всяка трета аптека обаче още не го е сторила.

До момента към системата са се присъединили 2300 аптеки, т.е. 65% от аптеките у нас. Те първа обаче предстои да се въведе в законодателството санкция за тези, които не са се присъединили.

Невена е собственик на малка аптека в София. Не е срещу системата, а срещу начина, по който тя се въвежда в България. Аптеките сами си осигуряват компютър, ако нямат, софтуер и четец, за да проверяват новите, индивидуални кодове за всяка опаковка. За Невена това е 1000 лв. разход. "За мен тази верификация е нещо, което ни вменяват като задължение да вършим чужда работа като затова не само, че не ни се заплаща", казва Невена Цанева пред БТВ.

"Маркираме кода на четеца и излиза съобщението дали лекарството е фалшиво или не. Когато е в зелено оцветено, в случая, опаковката е на разположение да бъде отпусната", обяснява Саад Алуани, магистър-фармацевт.

Почти всички търговци на едро у нас са се включили в системата, 1/3 от аптеките обаче - не. "При осъществяване на текущия контрол колегите проверяват за свързаността на търговците към системата като обектите, които все още не са се свързали и се правят предписания", посочва Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Здравното министерство обаче тепърва ще публикува за обсъждане глобите.

За аптеките се предвижда да стигат до 3 хиляди лева при първо нарушение и до 10 хиляди - при повторно. Докато не станат факт, търговците няма как да бъдат санкционирани, нищо че срокът за включване в системата изтече. Очаква се през новия парламентарен сезон депутатите да гласуват поправки в закона, с които да се въведат санкциите за търговците на лекарства.

 

Източник: novini.bg