Изтече срокът, който бе даде на търговците с лекарства у

...
Изтече срокът, който бе даде на търговците с лекарства у
Коментари Харесай

1/3 от аптеките все още са извън системата срещу фалшивите лекарства

Изтече срокът, който бе даде на търговците с медикаменти у нас, с цел да се включат в европейската система против подправени лекарства. Всяка трета аптека обаче още не го е сторила. Всяка трета аптека обаче още не го е сторила.

До момента към системата са се включили 2300 аптеки, т.е. 65% от аптеките у нас. Те първа обаче следва да се вкара в законодателството глоба за тези, които не са се включили.

Невена е притежател на дребна аптека в София. Не е против системата, а против метода, по който тя се вкарва в България. Аптеките сами си обезпечават компютър, в случай че нямат, програмен продукт и читател, с цел да ревизират новите, самостоятелни кодове за всяка опаковка. За Невена това е 1000 лева разход. "За мен тази верификация е нещо, което ни вменяват като обвързване да вършим непозната работа като по тази причина освен, че не ни се заплаща ", споделя Невена Цанева пред БТВ.

"Маркираме кода на четеца и излиза известието дали лекарството е подправено или не. Когато е в зелено оцветено, в тази ситуация, опаковката е разполагаем да бъде отпусната ", изяснява Саад Алуани, магистър-фармацевт.

Почти всички търговци на едро у нас са се присъединили в системата, 1/3 от аптеките обаче - не. "При реализиране на настоящия надзор сътрудниците ревизират за свързаността на търговците към системата като обектите, които към момента не са се свързали и се вършат наставления ", показва Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по медикаментите.

Здравното министерство обаче занапред ще разгласява за разискване санкциите.

За аптеките се планува да стигат до 3 хиляди лв. при първо нарушаване и до 10 хиляди - при наново. Докато не станат факт, търговците няма по какъв начин да бъдат глобени, нищо че срокът за включване в системата изтече. Очаква се през новия парламентарен сезон депутатите да гласоподават ремонти в закона, с които да се вкарат глобите за търговците на медикаменти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР