Изтече крайният срок, в който всичките 1000 обитатели на най-големия

...
Изтече крайният срок, в който всичките 1000 обитатели на най-големия
Коментари Харесай

Гонят монасите от Киевско-Печорската лавра | Изтече ултиматумът, даден от украинската власт, да напуснат до 29 март

Изтече крайният период, в който всичките 1000 жители на най-големия православен манастир в Украйна - Киевско-Печорската лавра, трябваше да изоставен обителта. Тази заповед бе издадена на 10 март от Министерството на културата на Украйна, което ръководи музейния комплекс и резерват от името на страната.

След 1917 година пещерният манастир не е благосъстоятелност на църквата, а на страната, която е отдала част от територията му на монасите чартърен за 10 години, а друга - за неустановен период.

Именно 10-годишният контракт изтече на 1 януари и украинското държавно управление реши да не го продължава от опасения, че каноничната Украинска православна черква (УПЦ) продължава да бъде обвързвана с Русия, защото принадлежи към Московската патриаршия. Още през 2018 година от нея бе отцепена Православната черква на Украйна (ПЦУ), която получи църковна самостоятелност от Константинополската патриаршия. На монасите от УПЦ бе препоръчано да преминат в новата черква, само че множеството от тях отхвърлиха. Сега някои от тях напущат лаврата, а колите им подробно се ревизират какви икони и други полезности изнасят.

Игуменът на Киевско-Печорската лавра - митрополит Павло - съобщи, че той и други членове на УПЦ имат право да останат и не възнамеряват да напущат лаврата. Те не имат намерение да си тръгнат до края на почналото правосъдно произвеждане. Вече са заведени три желае от тяхна страна, в които се оспорва едностранното преустановяване на контракта за наем. Днес някои от съдиите, които не желаят или се опасяват да вземат участие в делото, си направиха самоотвод.

Монасите каноници приканиха вярващите да защитят духовното сърце на Украйна. В последните дни стотици хора се стичат в лаврата на утринна молитва.

Киевско-Печорската лавра (на украински: Києво-Печерська лавра) е исторически източноправославен пещерен манастир в Киев, Украйна, намиращ се на гористите скатове по река Днепър. Въпреки че съставлява културна и туристическа забележителност, манастирът продължава да е настоящ мъжки манастир.

От основаването си като пещерен манастир през 1051 година, Лаврата се счита за един от водещите центрове на православното християнство в Източна Европа и за духовна люлка на украинския народ. Въпреки че се намират на разнообразни места в града, през 1990 година Киевско-Печорската лавра и катедралата „ Света София “ са оповестени за обект на културното завещание под закрилата на ЮНЕСКО. На 13 март 1996 година манастирският комплекс е разгласен за независим исторически и културен резерват от национално значение. През август 2007, след гласоподаване на специалисти и интернет общността, Лаврата е оповестена за едно от Седемте чудеса на Украйна.

Понастоящем, мястото попада под споделената пълномощия на държавния музей „ Национален Киевско-Печорски исторически и културен резерват “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР