Учените по право все по-често повдигат конституционен аргумент, че Тръмп трябва да бъде лишен от президентството

...
Изтъкнати консервативни правни учени все по-често повдигат конституционен аргумент, че
Коментари Харесай

Изтъкнати консервативни правни учени все по-често повдигат конституционен аргумент, че кандидатът на републиканците за 2024 г. Доналд Тръмп трябва да бъде изключен от президентския пост поради действията му да отмени резултата от предишните президентски избори.

Последният залп дойде в събота в списание The Atlantic от професора по либерално право Лорънс Трайб и Дж. Майкъл Лутиг, бивш федерален апелативен съдия и виден консерватор, който стана силен критик на действията на Тръмп след изборите.

Не всички в юридическата общност са съгласни - и това, което учените предлагат, трябва да бъде тествано в съда.

И все пак писанията на Luttig и Tribe улавят разговор за конституцията и бунта през 2021 г., който вероятно ще се разрасне към изборния сезон през 2024 г.

Те и други основават аргументите си на прочит на част от 14-та поправка, разпоредба след Гражданската война, която изключва от бъдеща длъжност всеки, който преди това, като положил клетва държавен служител, е „участвал в въстание или бунт … или [е имал ] предоставена помощ или утеха на враговете” на правителството.

Двойката пише: „След като обмисляхме дълго и задълбочено текста, историята и целта на клаузата за дисквалификация на Четиринадесетата поправка за голяма част от професионалните ни кариери, и двамата заключихме преди няколко години, че всъщност една присъда би била безсмислена .

„Усилията на бившия президент да отмени президентските избори през 2020 г. и произтичащата от това атака срещу Капитолия на САЩ го поставят директно в обхвата на клаузата за дисквалификация и следователно той няма право да бъде президент отново.“

Прегледът на закона разглежда внимателно Тръмп

Само миналата седмица двама членове на Федералисткото общество, правна организация, която има значително влияние сред консервативните правни мислители, пуснаха статия за преглед на закона, изтъквайки подобен аргумент.

„Според нас, въз основа на публичните данни, бившият президент Доналд Дж. Тръмп е конституционно дисквалифициран да бъде отново президент (или да заема друга покрита длъжност) поради ролята му в опита за сваляне на изборите през 2020 г. и събитията, водещи до атаката от 6 януари“, пишат професорите по право Уилям Бауд и Майкъл Стоукс Полсен за юридическия преглед на Университета на Пенсилвания. „Доводите за дисквалификация са сериозни.“

В писмен вид за речта на Тръмп от Елипса на 6 януари 2021 г. пред неговите поддръжници, които след това превзеха Капитолия, Бауд и Полсен казаха, че Тръмп е изпратил „общо и конкретно послание“, че изборите са били откраднати, призовавайки тълпата да предприеме незабавни действия да блокира трансфера на власт, преди да замълчи за часове, докато бунтът напредва.

„Умишленото бездействие на Тръмп прави речта му от 6 януари много по-инкриминираща, погледнато назад, защото прави дори по-малко правдоподобно (ако изобщо е било правдоподобно), че реакцията на тълпата е била голяма грешка или недоразумение“, пишат те.

Професорите по право твърдят, че настоящи и бивши длъжностни лица, които са участвали в подкрепата или планирането на усилията за отмяна на изборите за Тръмп, също трябва да бъдат „строго проверени“ съгласно Конституцията, ако търсят кандидатури за бъдещи публични длъжности.

Бауд и Полсен също отбелязаха, че „цялостният курс на поведение на Тръмп го дисквалифицира“ от избираемост като кандидат, независимо дали е осъден по наказателни обвинения, свързани с изборите през 2020 г. – пред които сега е изправен в щатския съд на Джорджия и във федералния съд – или дали е подведен под отговорност в голямо гражданско съдебно дело, свързано с нападението.

„Ако публичните данни са точни, случаят дори не е близо. Той вече не отговаря на изискванията за длъжността президент“, се казва в статията за преглед на закона.

Двамата също така разгледаха историческите намерения на този раздел от 14-та поправка, която забранява на конфедератите след Гражданската война да заемат отново длъжности, защото ако им бъде позволено, САЩ никога няма да могат да се ангажират с „ефективна „реконструкция“ на политическия ред” и новоосвободените бивши поробени хора няма да бъдат правилно защитени.

„От Гражданската война насам не е имало толкова сериозна заплаха за основите на американската конституционна република“, пишат Бауд и Полсен за атаката на Капитолия и нелегитимния опит на Тръмп да задържи властта.

Те отбелязват, че повече хора са загинали и са били ранени в резултат на атаката от 6 януари 2021 г., отколкото в битката при Форт Съмтър през 1861 г., която започна Гражданската война.

Въпрос към съда

Въпреки че статиите на правни учени представляват мнения в този момент, възможно е съдебните системи в различни щати да бъдат помолени да разгледат жизнеспособността на Тръмп като кандидат през 2024 г. – особено ако държавните секретари или други държавни служители дисквалифицират Тръмп от своите щати бюлетини.

Luttig и Tribe признават, че въпросът дали Тръмп ще се появи в бюлетините през 2024 г. може в крайна сметка да се реши от Върховния съд.

„Процесът, който ще се разиграе през следващата година, може да породи моментни социални вълнения и дори насилие. Но също и неуспехът да се включи в този конституционно упълномощен процес“, пишат Luttig и Tribe.

Преди това застъпнически групи оспорваха способността на републиканските членове на Конгреса Марджъри Тейлър Грийн и Мадисън Которн да бъдат кандидати през 2022 г. поради 14-та поправка и тяхната гласна подкрепа за бунтовниците на Капитолия. Но съдиите решиха, че никой не може да бъде дисквалифициран.

Въпреки това, един осъден бунтовник на Капитолия, Коуи Грифин, беше отстранен от съдия от изборен окръжен пост, който заемаше в Ню Мексико.

Тази история е актуализирана с допълнителна информация.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР