Изстрелването на Експлорър 1. Image Credit : NASA/JPL-Caltech Било е

...
Изстрелването на Експлорър 1. Image Credit : NASA/JPL-Caltech Било е
Коментари Харесай

50 години от изстрелването на първия американски спътник – Експлорър 1

 Explorer 1 launch

Изстрелването на Експлорър 1. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Било е огромно отчаяние за Съединени американски щати. Ръководителите на сателитните стратегии там постоянно са мислели, че могат когато и да е да изстрелят изкуствена луна. Но в един миг са разбрали, че са изпуснали момента да бъдат първи. Вместо това – Съюз на съветските социалистически републики са били първи. Президентът Айзенхауър схванал, че единствения метод да се избави престижа на нацията е да бъде издигната американска луна.

След разбор се оказало, че Лабораторията за реактивно придвижване разполага с ракета, която може да извърши тази цел – Юпитер-С. Но вместо това, не плана на Лабораторията, а плана Вангард е бил определен за този, който първи ще се опита да изведе американски спътник в орбита.

Това, което става по-късно е покруса. На 6 декември 1957 година ракетата Вангард избухнала на стартовата площадка, а конуса на върха, се отворил и изкуствения сателит се посочил. Американското създание било погълнато от пламъците пред очите на милионите фенове, които са следили изстрелването онлайн по малкия екран.

Тогава се появили изказванията в пресата за голям неуспех. Всъщност, какво е било станало? Повели ли са Съветите в софтуерно отношение? Те ли са били пионерите, които отворили нов прозорец и разширили кръгозора на човешкия дух? Било е ужасяващ миг.

 Explorer 1 view

Експлорър 1 – общ тип. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Накрая, след голям напън президента Айзенхауър дава разрешението си на Лабораторията за реактивно придвижване да построи и изстреля първия американски неестествен сателит. Поставения период бил 90 дни.

Най-сетне ракетата се появила на стартовата площадка. Светлините са я озарявали. В петъчната вечер, на 31 януари 1958 година на Кейп Канаверал почнало противоположното преброяване. “10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 … по команда… ” и ракетата с Експлорър 1 се отправила към небето.

Но това не било всичко. Било е взето да не се оповестява към момента на публиката до момента в който сигнала от ракетата не е признат в Калифорния. Така че екипът на задачата е стоял и чакал цялостен час и половина до момента в който Експлорър 1 прелети над приемната база. Това време е отминало, и минали още цели 8 минути до момента в който сигналът е бил получен. Това са били най-дългите 8 минути в живота на ръководителите.

Но Експлорър 1 съобщил на Земята за сполучливото изстрелване и направил първото велико изобретение в региона на космонавтиката – съществуването на радиационните пояси на Ван Елън. Заради тези пояси ние оцеляваме. Откритието на Експлорър 1 повлияло върху цялата космонавтика, начертало пътищата на бъдещите стратегии и през днешния ден човечеството продължава да си спомня за тези превъзходни моменти – изстрелването на първите изкуствени спътници.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР