Изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев за трагедията с граничния

...
Изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев за трагедията с граничния
Коментари Харесай

По махленски в НС: Георг Георгиев ядоса Рашков с комунистически милиционер, той му отвърна с Нещастник

Изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев за нещастието с граничния служител на реда Петър Бъчваров предизвика пикантен скандал в пленарна зала. Високо напрежение избухна сред Маноил Манов и Георг Георгиев от ГЕРБ и някогашния министър Бойко Рашков.

Манов нападна Демерджиев, че за нещастието на границата сочи за отговорен всеки различен, само че не и себе си. Излиза, че вие сте най-невинен, а тъкмо вие сменихте състава на гранични войски, изригна депутатът. Вие търсите отговорни, в случай че не е оградата, някой различен, в случай че не е поддръжката, ще е нещо друго, разгневи се той.

Аз мога да ви кажа кой е виновният, той е в залата, това е някогашният министър, преди вас. От тази естрада часове наред говорихме, че поддръжката на оборудването не би трябвало да отива в Министерство на вътрешните работи, само че от другата страна имаше 70 милиона. И отиде там. И в този момент не работело. Нямало личен състав, нямало потенциал. Г-н министър, когато в Министерство на вътрешните работи е министър човек, който в никакъв случай не е обличал тази униформа, господин Рашков, е доста мъчно да не го подвеждат и той да не подвежда нас ”, отсече Манов. 

Ако високо проходимите Ленд Роувър не ви харесват, то дано да вземеме Лада Самара, Уаз, Нива. Вие казвате, че тези коли били най-големите трошки на света. Това не е правилно. Защо не казахте на Българска социалистическа партия, че секторът от оградата, за който се приказва, е построен по тяхно време. Вие като министър казвате, че ще раздадете автомати на хората. Вие давате ли си сметка какво може да настъпи, в случай че те в действителност не са готови, а ние им раздадем автомати?, попита той.

Вие казвате, че не е значимо оборудването, тъй като изстрелът не знам къде бил и по този начин нататък. Оборудването за персоналната зашита на граничните служители на реда е извънредно значимо и освен поради чисто софтуерната отбрана,  а тъй като в системата на Министерство на вътрешните работи редовият чиновник има потребност от няколко неща - доверие в управлението, доверие в оборудването и мощна мотивация да работи.



Кое от тези три неща вие наследихте от предния министър. Искам да ви запитвам по какъв начин оценявате прословутата промяна на 98% приключила и въздейства ли тя върху това през днешния ден ", продължи Манов. 

Защо две години не са назначени хора в гранична полиция? Имате недокомплект. Защо няма състезания. Персонално към вас мога да заявя следното. И през днешния ден ни спестявате някои неща. Снощи над 900 индивида са се опитал да влязат в България, разкри острието на ГЕРБ.

На Вълчи дол групата мигранти е замеряла служителите на реда с камъни. Няма потребност да ни ги спестявате тия неща. Манов съобщи, че ГЕРБ ще изиска оставката на Демерджиев. Според него има единствено положителни планове, четири-пет ходения до границата, два от случаите с трагични аргументи, и нито едно деяние, изрази недоволството си Манов. 

Думите му провокираха Бойко Рашков, който също отвърна в същия звук:

Използва се трибуната, с цел да се приказват лъжи. Току що бях упрекнат, че съм отговорен за случилото се оня ден, тези политически нелепици би трябвало да има край. Произнесоха се неистини - 70 милиона лв. за ограда. Герб похарчи повече от 200 милиона лв. за оборудване, което пропуща и зайците и не препяства прекосяването на мигранти в нашата страна.

Покрай тази ограда с сходни мрежи, в които може да хващате единствено дребни животни, нищо друго не може да постигнете. Това е същинската причина да се направи отвор по най-лесния метод и да минават мигранти, с които да се занимава цялото общество. В момента си измисляте неща и заблуждавате цялата общност. 5 милиона лв. бяха отпуснати с тази цел да се възвърне това оборудване, за което не бяхте положили никакви грижи. Получихме го в окаяно положение, отвърна някогашният вътрешен министър.

След това думата взе Георг Георгиев от ГЕРБ. „ Не чух в тази зала да се приказва за комунистически полицай и следовател, с цел да може някой да се припознае. Във времето, в което адресираше станалия към този момент прочут с противозаконните си арести Рашков, беше издигнато оборудване, за задачата на което бяха отпуснати над 300 милиона лв. европейски средства, които бяха израз на доверието в България и методът, по който тя пазеше границите си.

Защото, когато управляваше ГЕРБ с министър председател Борисов миграцията клонеше към нула. И във времето, в което приказват тези от лявата ми страна, две години управлявахте, в което това оборудване не беше пипнато да се поддържа “, съобщи от трибуната Георг Георгиев.

Депутатът от ГЕРБ напомни, че по времето на Борисов страната ни е имала отлична връзка с Турция, с помощта на което границата се е управлявала съвършено, което е било регистрираното и от европейските ни сътрудници. „ Статистиката е доста вярна.

Във времето на ръководството на служебните и постоянното държавно управление от предходната година миграцията се повишава с хиляди и ние ги виждаме по улиците. Няма по какъв начин в този момент да излиза тук някой и да се изяснява, очевидно припознал се в укорите и с право.

Единственото за което той имаше истина в думите си, тъй като разсипването на българската граница е директна функционалност от бездействието е некадърното ръководство на един човек, който вярно се припозна във всички неточности.

Един човек, който ще остане като неказокнно арестувалия водач на опозицията в съвременни времена. Един човек, който се опита с комунистическите си способи да върне България във времето, в което е привикнал – комунизъм и сатрапщина “, натърти Георгиев.

Бойко Рашков пък му отвърна от мястото си в залата: ”Нещастнинк ”. Не съм експерт по Министерство на вътрешните работи, нито и по военните каузи, само че съм очевидец по какъв начин се реализира съглашение, бил съм на съглашението, когато със притискане на мъжки ръце се спря мигранският поток, сподели ръководителят Вежди Рашидов, визирайки съглашението сред Борисов и Ердоган.

               
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР