Изслушване на премиера Кирил Петков промени в спешен порядък дневния

...
Изслушване на премиера Кирил Петков промени в спешен порядък дневния
Коментари Харесай

Петков на извънредно изслушване в парламента заради Русия и НАТО

Изслушване на премиера Кирил Петков промени в незабавен порядък дневния ред на Народното събрание. То бе поискано малко по-рано през днешния ден от ПГ на ГЕРБ-СДС, дружно с изключително чуване и на двама от министрите - външният министър Теодора Генчовска и военният министър Стефан Янев. Поводът е информация от по-рано през днешния ден, че Русия е сложила изискване НАТО да се изтегли от България и Румъния. Тя бе публикувана от БНР, което се базира на публични отговори на съветското министерство на външните работи.  Премиерът Петков ще пристигна да бъде изслушан в Народното събрание, заяви малко след депозирането на настояването ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. 

" От тази естрада желая ясно да заявя - България е суверенна страна и от дълго време сме създали избор, ставайки член на НАТО и като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници. ", декларира официално Петков в  пленарна зала.

" Вашингтонският контракт не планува второкласен страни членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивния разговор за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, учредена на върховенството на правото и прецизно използване на поетите международно-правни задължения ", сподели още Петков.

Ултиматумът на Русия

Външнополитическото ведомство на Русия разгласява на формалната си интернет страница писмени отговори на въпросите, които са били изпратени авансово преди огромната конференция на министъра на външните работи Сергей Лавров на 14 януари, само че по този начин и не са били зададени в залата.

На въпрос на БНР какво значи съответно за България и Румъния предлагането за връщане на силите и средствата на НАТО към конфигурацията от 1997 година от министерството дават отговор:

„ Споменатият от вас опорен детайл на нашите начинания е дефиниран пределно ясно и не позволява двойствено пояснение. Става дума за евакуиране на задграничните сили, техника и оръжие и други стъпки за завръщане към конфигурацията от 1997 година на територията на страните, които тогава не са били членки на НАТО. Към тях се отнасят България и Румъния “.

Другите две основни оферти на Русия са - отвод от разполагане на ударни системи в непосредствена непосредственост до съветските граници и преустановяване на по-нататъшното разширение на Алианса на изток.

Реакциите на политическите сили

ГЕРБ-СДС също излязоха с декларация след изявлението на Кирил Петков. " Настояваме държавното управление и президентът неотложно да вземат недвусмислена позиция по съветските закани и държание ", се споделя в нея, прочетена от Даниел Митов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява държавният глава да свика ексклузивен Консултативен съвет за национална сигурност по тези тематики, както и да се организира незабавно съвещание на комисията по защита, на което  министърът на защитата да осведоми какви позиции до момента са заемани в НАТО по заканите от съветска военна експанзия в Украйна и да показа дейностите и проектите на държавното управление за обезпечаване на българската национална защита.

 Днес имахме избран проблем, само че той не изчерпва целият набор от закани, които съветската федерация съставлява за източния фланг на НАТО, от който България е част,  коментира Даниел Митов.  Правителството неотложно да включи в закона за бюджета за тази година два % от Брутния вътрешен артикул за отбранителните качества, желаят още от ГЕРБ-СДС. Както и държавното управление да потърси и извоюва ясни послания от страна на съдружниците ни, че в миг на директни закани Алиансът стои зад полезностите и уговорките си към България.

Доволни сме от бързата и навременна реакция на премиера да заеме една ясна позиция в интерес на българското участие в НАТО. Това е една мощна позиция и аз съм задоволен от нея. България е направила своя избор и той е явен и еднопосочен. Нашата национална сигурност е обезпечена в съюз с НАТО. От името на „ Демократична България “ желая доста ясно да заявя, че ние удостоверяваме този избор и ще развиваме нашето участие в НАТО “, съобщи също в декларация от името на ДБ  съпредседателят на формацията Христо Иванов.

Единствено българският народ и страна могат да вземат решение какви войски ще има на територията на България. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с нашата вътрешна и външна политика. България няма потребност от борба, взе отношение и  зам.-шефът на " Възраждане " Цончо Ганев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР