Изследванията са показали, че още две седмици след поставянето на

...
Изследванията са показали, че още две седмици след поставянето на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на Moderna човек е напълно защитен

Изследванията са посочили, че още две седмици след слагането на първата доза от имунизацията на Mоderna човек към този момент има прочут имунитет. По време на втората доза той скача съвсем двойно, а седмица след втората доза е доближат максимума и човек е изцяло предпазен. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й имунизацията на Moderna е много близка до тази на Pfizer, само че има и някои разлики.

„ Близка е като конструкт - т.е., още веднъж е осведомителна РНК, което е последното изобретение в тази област и се употребява освен като ваксина, а и като лечебно решение за някои хематологични и онкологични болести. “, разяснява тя.

„ Малките разлики са от една страна в стабилността на имунизацията. Тя е постоянна до 6-7 месеца, когато се съхранява на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от Pfizer, която се нуждае от по-дълбоко заледяване.  Второ, в ледник тя е постоянна към 30 дни за разлика от няколко дни при Pfizer. На стайна температура имунизацията на Moderna е постоянна към 12 часа за разлика от Pfizer - до 2 часа “, добави проф. Христова.

По думите й имунизацията на Moderna няма да се разтваря, защото тя към този момент е разтворена и там са 10 дози по половин милилитър. „ Може би главната разлика е в количеството на ваксиналния артикул, който е 30 микрограма при имунизацията на Pfizer, а тук са 100 микрограма ", посочи тя, като добави че втората доза на новата ваксина би трябвало да се сложи 4 седмици след първата. При имунизацията на Pfizer срокът е 3 седмици.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР