Изследвания на сондажите за стопанска дейност оскъпяват ненужно процеса на

...
Изследвания на сондажите за стопанска дейност оскъпяват ненужно процеса на
Коментари Харесай

Еко изследвания за сондажи могат да накарат собствениците им да излязат в сивия сектор |

Изследвания на сондажите за стопанска активност оскъпяват излишно процеса на въвеждането им в приложимост и могат да накарат притежателите им да излязат в “сивия бранш ”. За това сигнализира инж. Валентин Ненков от Пазарджик. Организирана е подписка на хидрогеолози и геоинженери, която ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите до дни.

Те желаят смяна в текст от разпоредба, който е още от 2007 година, само че басейновите дирекции в страната стартират да го ползват едвам в последните месеци. За легализиране на бунар - действителен или нов се изисква да се направи цялостен химичен и радиологичен разбор по 41 индикатора, който коства сред 1200 и 1600 лв. в другите лаборатории.

“Ако някой реши да си направи автомивка, която да употребява подземна вода посредством набиване на водопроводни тръби до дълбочина 6-8 метра (достатъчно за регионите на Пазарджик и Пловдив) ще би трябвало да извади и заплати към 3000 лева, от които 1600 лева на лаборатории. В което няма безусловно никакъв смисъл. Тези 41 индикатора, които са дадени в Наредба №1/2007 година за подземните води, са се правели и се вършат и досега, само че единствено за питейно-битово водоснабдяване и в случаите, когато водата се влага в произвеждане на хранителни и парфюмерийни артикули. Тогава има смисъл – прави се цялостен химичен разбор, включващ пестициди, бензен, нефтопродукти и така нататък, прави се уран, алфа и бета интензивност ”, сподели инж. Ненков.

Той напомни, че когато в Хасково и региона, както и за част от Велинград преди няколко години се откриха повишени стойности на алфа интензивността и урана, на хората им беше предложено да не употребяват водата единствено за пиянство и готвене, за всичко останало, в това число къпане, тя беше безвредна. “Тогава какъв е смисълът за непитейно водоснабдяване от изброените преди типове, пък и каквито и да са други отвън питейно-битовото да се прави толкоз безценен цялостен химически и радиологичен разбор? ”, попита инж. Ненков. От всички направени от него планове за кладенци за питейно-битово водоснабдяване на територията на областите Пазарджик, Пловдив, София и други, които са над 100, на никое място проучванията не са посочили съществуването в подземните води на пестициди, бензен, нефтопродукти и други органични съединения.

До използването на наредбата се стигна в края на предходната годината, когато изтече крайният период, в който компаниите и жителите би трябвало да записват оборудванията си за подземни води в парцелите си. Това са кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други. Министерство на околната среда и водите реши, че кладенци и сондажи, които не са регистрирани, ще бъдат премахвани след 27 ноември 2020 година За кладенците за персонално прилагане някогашният министър на екологията Емил Димитров удължи периода с две години – до 28 ноември 2022 година, поради публично неодобрение, само че срокът за стопанско прилагане остана.

При регистрация на оборудванията за икономически субекти притежателите би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за регистриране в регистрите на водовземните уреди. Към заявката би трябвало да се приложат информация за градивните характерности на водовземното оборудване и положението му - диаметри и дълбочина на разполагане на прикриващите колони и филтрите, съществуването и качеството на задтръбната циментация; резултати от снимане със сондажна камера на положението на ствола на оборудването до цялостната му дълбочина; резултати от извършени за задачите на вписването опитно-филтрационни проучвания, както и цялостен химичен разбор на подземните води по всички индикатори, за които са избрани стандарти за качество на подземните води. Това би трябвало да стане от акредитирана лаборатория.

Освен това се изискват доказателства, че водовземното оборудване разкрива единствено едно водно тяло, в това число геолого-хидрогеоложка колонка и геоложки профили.

Собственикът би трябвало да даде и данни за местоположението на водовземното оборудване, в това число геодезически координати и надморска височина на устието на оборудването или на присъщи точки от линейните уреди.

Изисква се и информация за оборудването на оборудването за употреба.

Нужна е и декларация за годината на създаване на оборудването, както и декларация за желанията на притежателя за прилагане или консервиране на оборудването.

Собствениците на водовземни уреди за икономически потребности би трябвало да платят и такса за вписване на кладенеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР