Изследването ще ни покаже как да търсим по-прецизно живот на

...
Изследването ще ни покаже как да търсим по-прецизно живот на
Коментари Харесай

Проверяват дали космически телескоп може да открие живот на Земята

Изследването ще ни покаже по какъв начин да търсим по-прецизно живот на други планети
Екип от американски и европейски учени организираха опит по търсенето на живот на Земята, ползвайки галактически телескоп. По този метод откривателите могат да оценят бъдещата работа на галактическия телескоп, наименуван LIFE или Голям интерферометър за екзопланети, когато бъде разпрострат в космоса за търсене на екзопланети, които са сходни на нашите.

Тъй като телескопът още не е издигнат, нито пък изведен в орбита, учените са употребили симулации. Първо е била основана синтетична версия на Земята. След това симулация на инструментите на телескопа я е ревизирал за " биосигнатури " или химикали в атмосферата, които биха посочили живот.

Телескопът LIFE, който в действителност ще бъде формиран от пет спътника, работещи в тандем, ще работи, като улавя инфрачервено излъчване в атмосферата на екзопланети. От тези необработени данни учените се надяват, че ще могат да изчислят точно химическия състав на атмосферата на екзопланетите.

Крайната цел на амбициозния план е да изследва по-подробно 30 до 50 екзопланети, които са с размери, сходни на Земята, и да види дали има някакъв проблясък на живот в техните атмосфери. Астрономите ще концентрират търсенето си върху системи, които са най-вече на 65 светлинни години от нас.

LIFE ще може да извлече разнообразни биосигнатури на екзопланети, показващи дали тяхната атмосфера съдържа детайли, които подхождат на съществуването на биологична интензивност. Проектът се управлява от Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих (ETH Zürich) и все ще чака финансиране от ЕКА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР