Изследване твърди, че най-добрият начин за едно дете да порасне

...
Изследване твърди, че най-добрият начин за едно дете да порасне
Коментари Харесай

Защо няма универсален най-добър начин да бъдеш родител?

Изследване твърди, че най-хубавият метод за едно дете да порасне в една страна не е наложително най-хубавия метод за дете в друга, тъй като ролята на културните правила е основна.

Въпреки всичко има някои универсални правила.

“Родителската топлота, обич и приемане са положителни на всички места по-света ”, показва Дженифър Лансфорд, академик от екипа, провел проучването и психолог на развиването от унивеситета Дюк в Северна Каролина.

Но даже и любовта може да бъде показана доста друго на деца от разнообразни култури. Някои родители демонстрират любовта си с огромни мечешки обятия или с думите “обичам те, ” до момента в който други употребяват индиректни способи, като да вземем за пример да подготвят обичаната храна на детето.

Родителите за първи път постоянно се бомбардират със стотици отзиви за това по какъв начин да се отгледа дете, от повиването и и приспиването на бебето до способи по какъв начин да се оправят със вироглавите младежи. Няколко неотдавна оповестени книги слагат под подозрение някои постоянно срещани методики.

Например “Да отгледаш бебето ” (Пенгуин, 2014) твърди, че тъй наречените Фреснки жанр на родителстване води до общителни деца, които ще изядат всичко. В записките “Бойният химн на майката-тигър ” (Пенгуин, 2011) Ейми Чуа полушеговито твърди, че е употребила прецизният, натоварен способ на китайските майки с цел да избегне заплахата нейните деца да се трансфорат в “меки и очакващи, че всичко им се поставя по право ” деца.

Но има ли една просвета, която да е напипала най-хубавата техника за родутелстване? За да отговорят на този въпрос Лансфорд и сътрудниците й от плана Родители през Културите са разгледали данни от 13 културни групи от 9 страни: Китай, Колумбия, Италия, Йордания, Кения, Филипините, Швеция, Тайланд и Съединени американски щати.

Учените са се фокусирали върху по какъв начин обичайни практики на родителите като проявление на угриженост и обич, крещене, унижение и други са свързани с държания като експанзия, тревога и ниска самокритика в децата.

Те откриват, че при децата, които са се чувствали обичани и признати процъфтяват на всички места по света. Начините на изложение на любовта от родителите обаче варират доста от страна на страна.

Други фактори от родителстването като да вземем за пример упражняването на прекалено много надзор върху едно дете и принуждаване прецизно да съблюдава правила се свързват със неприятни резултати в някои страни, само че не в други.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР