Изследване показва, че хората, които често сънуват лоши сънища на

...
Изследване показва, че хората, които често сънуват лоши сънища на
Коментари Харесай

Сънуването на кошмари в средна възраст може да е сигнал за идваща деменция

Изследване демонстрира, че хората, които постоянно сънуват неприятни сънища на междинна възраст, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с деменция на по-късен стадий от живота си.

Проучването откри, че неприятните сънища могат да зачестят няколко години или даже десетилетия преди да се появят проблеми с мисленето и паметта.

Предишно изследване на хора с заболяването на Паркинсон също отбелязва връзка сред честите тревожни сънища и по-бързия ритъм на когнитивен крах.

За пръв път доказахме, че тревожните сънища или кошмарите могат да бъдат свързани с риска от деменция и утежняване на когнитивните качества измежду здрави възрастни хора от общото население. Това е значимо, защото има доста малко рискови знаци за деменция, които могат да бъдат разпознати още на междинна възраст.
Д-р Абидеми Отаику от Центъра за здраве на човешкия мозък към Бирмингамския университет
Въпреки че е належащо да се извърши още работа за потвърждаване на тези връзки, учените имат вяра, че кошмарите могат да бъдат от изгода. Като ефикасен метод за идентифициране на лица с висок риск от развиване на деменция и за въвеждане на тактики за закъснение на появяването на заболяването.
За задачите на изследването доктор Отайку изследва данни от три групи хора, живеещи в общността в Съединени американски щати.
То е оповестено в списание eClinicalMedicine. Групите включват повече от 600 възрастни мъже и дами на възраст сред 35 и 64 години и 2600 възрастни на възраст 79 и повече години.

В началото на изследването всички хора са били без деменция и са били проследявани приблизително девет години за по-младата група и пет години за по-възрастната група.

Задавани са им въпроси за качеството на съня им, в това число какъв брой постоянно сънуват неприятни сънища.
След това тези данни са оценени благодарение на компютърен програмен продукт.
Резултатите демонстрират, че хората на междинна възраст (35-64 години), които са сънували неприятни сънища всяка седмица, са четири пъти по-застрашени от утежняване на когнитивните качества през идващото десетилетие. При по-възрастните хора вероятността да бъдат диагностицирани с деменция е два пъти по-голяма.
Тези констатации се оказват доста по-силни при мъжете, в сравнение с при дамите.
Д-р Отайку съобщи, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се проучат резултатите, в това число да се откри изрично дали кошмарите измежду младежите могат да бъдат свързани с предстоящ риск от деменция.

Колко постоянно хората си спомнят сънищата и какъв брой ярки са те, също би могло да даде информация за риска от деменция.

По принцип може да има доста аргументи за сънуването на кошмари – липса на задоволително сън, стрес, стимулиране на мозъка със страшни книги и филми, някои медикаменти, приложимост на алкохол и прочие. Ще е забавно да забележим по какъв начин ще се развият идващите изследвания, които ще обзет повече елементи от метода на живот.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР