Изследване показа колко месеца може да продължи дългият COVID. Констатациите

...
Изследване показа колко месеца може да продължи дългият COVID. Констатациите
Коментари Харесай

Изследване показа колко месеца може да продължи дългият COVID

Изследване сподели какъв брой месеца може да продължи дългият Коронавирус. Констатациите са въз основата на огромно проучване с присъединяване на 33 281 души. COVID-19: В пет области няма регистрирани нови случаи.
Повечето пациенти, страдащи от дълъг COVID-19
една година, е евентуално да имат признаци и осемнадесет месеца, сочат данните от ново изследване, представено от Ройтерс.

Констатациите са въз основата на огромно проучване с присъединяване на 33 281 души в Шотландия, които са дали позитивен тест за новия ковид. Повечето от резултатите са в сходство с данни от по-ранни и по-малки проучвания.
При подгрупа от 197 души, изкарали симптомно инфекцията
и попълнили въпросници 12 и 18 месеца след заразяването с COVID-19, се оказва, че и в двата момента са траяли да имат признаци, споделят учените в обява в „ Нейчър къмюникейшънс “.

Година след заразяването 11 % от участниците споделят, че не са се възстановили, 51 на 100 считат, че отчасти са оздравели и 39 на 100 се усещат изцяло излекувани.

Данните след 18 месеца от позитивния тест са сходни на тези след 12 месеца – 11 % не усещат никакво възобновяване,
51 % – отчасти и 39 на 100 – цялостно.
Асимптомните инфекции не са свързани с нескончаем COVID-19. Но от 31 486 души, които са имали признаците на инфекцията, съвсем половината оповестяват за ненапълно възобновяване след шест до осемнадесет месеца от позитивния тест.

Общо 3744 участници със симптомно боледуване от COVID-19 са попълнили въпросници два пъти през идната година. Шест месеца след заразяването осем % оповестяват за липса на възобновяване, 47 на 100 – за отчасти изцеление и 45 на 100 – за цялостно. Тези данни леко се трансформират 12 месеца след първите признаци, като 8 % настояват, че не са се възстановили,
46 на 100 – отчасти и 46 % – изцяло.
Един от 20 пациенти със симптоматична зараза оповестява, че не се е възстановил при последното изследване.

„ Нашето проучване е значимо, тъй като способства за разбирането на дългия COVID-19 в популацията като цяло, освен при пациенти, които би трябвало да бъдат признати в болница поради инфекцията “, изяснява ръководителят на изследването Джил Пел от университета в Глазгоу.

Продължителният COVID-19 е по-вероятен при пациенти, които са били приети в болница, при по-възрастни, дами, хора в неравностойно социално-икономическо състояние
и със съществуващи преди заразяването здравословни проблеми.
Най-честите признаци на дългия COVID-19 са зной, болежка в гърдите, сърцетуптене, така наречен мозъчна мъгла.

Изглежда че имунизацията преди възпаление защищава от някои дълготрайни признаци, установяват още учените.
Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР