Изследване на специалисти от Принстънския университет и института Дюк в

...
Изследване на специалисти от Принстънския университет и института Дюк в
Коментари Харесай

Безсърдечността е функция на мозъка

Изследване на експерти от Принстънския университет и института „ Дюк ” в Съединени американски щати сподели, че при хората, които изпитват омерзение при типа на бездомни животни или наркомани, не се задейства частта от нервната система, отговаряща за общественото знание.

В опита на американските учени 119 студенти разгледали и оценили по разнообразни критерии фотоси на хора от четири разнообразни обществени вида, всеки от които трябвало да провокира избрана реакция – горделивост, злоба, жал или гадност.

След това доброволците минали през магнитно-резонансна томография и още веднъж оценили фотосите.

Оказало се, че нервите на някои от студентите не реагират на изображенията на наркомани, бездомници, емигранти и просяци.

Когато гледали към лицата на хора с маргинален обществен статут, у тези участници се задействали зоните на основния мозък, свързани с погнусата и познавателния надзор.

Според учените това е по този начин нареченото „ дехуманизирано усещане ”, при което гледаме на тези, които възприемаме като по-низши, като на същества от различен тип, недостойни за нашето внимание.

„ Резултатите ни допускат, че дехуманизацията е комплицирано и към този момент недобре разбрано събитие. Ще би трябвало да продължим изследванията си ”, обявиха създателите на проучването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР