Изследване на Екзакта показва, че е много вероятно в следващия

...
Изследване на Екзакта показва, че е много вероятно в следващия
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ води с почти 10% пред ПП, ДПС са трети

Изследване на „ Екзакта ” демонстрира, че е доста евентуално в идващия парламент да попаднат представители на шест, седем или осем партии. Интригата за това какъв брой обединения ще вземат участие в идващото Народно заседание ще се резервира до самия завършек на изборния ден, доколкото резултатът на Има Такъв Народ и на „ Български напредък ” към 25 септември предстои на развиване до самия завършек на вота.

ГЕРБ-СДС получава 26,4% поддръжка от твърдо решилите да гласоподават, а „ Продължаваме промяната “ – 16,8%. На трето място е Движение за права и свободи с 12,6%, следвана от „ Българска социалистическа партия за България “ – с 10,8%. „ Възраждане “ се подрежда на пето място с 10,5% гласове, а „ Демократична България “ получава 8,0%. „ ИТН “ получава 4,5% поддръжка, а „ Български напредък “ – 4,2%.

Изследването е извършено в интервала от 20 до 25 септември, измежду 1050 пълнолетни български жители в 71 обитаеми места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано „ face to face ” изявление. Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта Рисърч Груп ”.

Според данните от изследването, към 43% от българите са изцяло уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласоподават, само че съществува възможност да настъпят промени вследствие на акцията от последната седмица.
Към 25 септември са показали, че сигурно имат намерение да гласоподават към два милиона и четиристотин хиляди гласоподаватели живеещи на територията на България. Ръст на интензивността може да пристигна от деклариралите, че ще гласоподават, само че към момента нерешили за кого да дадат гласа си, а спад в интензивността може да настъпи вследствие на политическите изяви от последната седмица на акцията.
Към 25 септември жителите на столицата и на градовете-областни центрове в по-малка степен имат намерение да гласоподават спрямо жителите на дребните градове и на селата.

Избирателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи са в най-висока степен мобилизирани, съгласно данните на " Екзакта ", освен това още през цялото време на акцията. В крайната фаза на акцията е регистриран растеж на мобилизацията на електоратите на Демократична България и на Възраждане. Все още тече развой на готовност на електората на Политическа партия.
Няма значими промени в мобилизацията на Има Такъв Народ спрямо времето от началото на акцията. Това е предстоящо, поради спецификите на този електорат. Електоратът на БВ към 25 септември остава в по-малка степен мобилизиран.
Към 25 септември 16% от българите показват, че твърдо са решили да гласоподават на 2 октомври, само че към момента не са избрали за кого ще дадат гласа си. Този дял подсказва, че до самия завършек на изборния ден са вероятни промени в подреждането на партиите с близки резултати, които не могат да бъдат регистрирани надеждно седмица преди вота.
16,8% от българите изпитват известни терзания от машинното гласоподаване. Това споделят по към една трета от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи.

16,5% от интервюираните показват, че се двоумят за кого да гласоподават и ще създадат своя избор в последния миг. Сред посочващите този отговор, са регистрирани по-често дами, висшисти, заможни българи, поданици на градовете-областни центрове и гласоподаватели на по-малки партии.
23% декларират желанието си да гласоподават с преференция, като това са по-често хора с висше обучение, гласоподаватели на Демократична България, на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на Възраждане. Преференциалният избор е желан от гласоподаватели на партии, които са сигурни участници в идващия парламент и пред които не стои въпроса за кого да гласоподават, а по какъв начин да допринесат за това в Народното събрание да попаднат повече хора с качества.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР