Изследване на душата във война - така организаторите на ONE

...
Изследване на душата във война - така организаторите на ONE
Коментари Харесай

"Мъртви души": новият спектакъл на Гергана Димитрова изследва душата по време на война

Изследване на душата във война - по този начин уредниците на ONE DANCE WEEK 2023 дефинират новия театър на Гергана Димитрова, който е въодушевен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие. " Мъртви души " ще бъде показан.

 Хореографът Айeлен Паролин показва танцов театър без музика и театрални резултати Хореографът Айeлен Паролин показва танцов театър без музика и театрални резултати

" Мъртви души "

Кога умира душата и кои души са мъртвите? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси Гогол търси преди повече от век и половина. На фона на протичащото се през днешния ден в Украйна, неговата татковина и място на действието в романа " Мъртви души ", си ги задаваме още веднъж. И в неговата традиция на портретиране на дребните, само че доста говорещи елементи у държанието, обкръжението, облеклото на един човек, новият театър на.

Визуалните документални материали от събитията в Украйна са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, с цел да се опита да разбере какво става с душата в такава рискова обстановка.

 Гергана Димитрова учи три години типичен балет в държавното хореографско учебно заведение в София, след което се занимава още 5 години със модерни танцови техники.
© One Dance Week

Гергана Димитрова учи три години типичен балет в държавното хореографско учебно заведение в София, след което се занимава още 5 години със модерни танцови техники.

Гергана Димитрова

Гергана Димитрова учи три години типичен балет в държавното хореографско учебно заведение в София, след което се занимава още 5 години със модерни танцови техники. Завършва немска езикова гимназия в гр. Бургас, а по-късно приключва като магистър и културология в СУ " Кл. Охридски ", постановка в НАТФИЗ " Кр. Сарафов " и постановка в театралната академия " Ернст Буш " в Берлин.

От 2006г. работи като режисьор на свободна процедура в България и Германия. Превежда интензивно модерна немска драматургия и е преводач на теоретичното проучване " Постдраматичният спектакъл " на Ханс-Тийс Леман (изд. Нов български университет и Панорама+, С. 2015 ). Гергана е създател и съавтор на 8 театрални пиеси, 3 акомодации на романи, няколко публикации за спектакъл и драматургия в български и задгранични издания. През 2012 получава две награди " Икар " за постановка и драматургия за пиесата " Праехидно ",.

 Гергана Димитрова, режисьор: Можеш да се развиваш единствено в случай че работиш Гергана Димитрова, режисьор: Можеш да се развиваш единствено в случай че работиш

През 2007 година основава театралната групировка " Организация за модерно различно изкуство и просвета - 36 маймуни ", основана в София и е неин артистичен шеф. Съосновател е на АСТ-Асоциация за свободен спектакъл (2009), координатор на българския комитет на интернационалната мрежа EURODRAM (от 2014), а през 2023 е определена и за президент на мрежата.

Основен фокус в работата ѝ до момента е актуалната драматургия и новите театрални форми. Интересува се от разговора сред спектакъл и просвета, от интердисциплинарния метод в театъра и от културни политики в областта на самостоятелните изпълнителски изкуства.

Билети за събитието.

 Визуалните документални материали от събитията в Украйна са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената в
© One Dance Week

Визуалните документални материали от събитията в Украйна са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената в " Мъртви души ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР