Изследователят на океана капитан Дон Уолш почина на 92-годишна възраст.

...
Изследователят на океана капитан Дон Уолш почина на 92-годишна възраст.
Коментари Харесай

Дон Уолш: Човекът, направил най-дълбокото гмуркане

Изследователят на океана капитан Дон Уолш умря на 92-годишна възраст. Преди повече от 60 години той направи първото в историята втурване до най-дълбокото място в океана, Марианската котловина, която се простира на съвсем 11 км (седем мили) надолу. Имах шанса да го смятам за добър другар. Това е историята на едно неизмеримо гмуркане от един незабравим човек.

През 1960 година галактическата фикс идея обхващаше света и бъдещите астронавти мечтаеха за своите първи нападения към небето.

Но 28-годишният капитан Дон Уолш беше ориентиран доста надолу. Той беше на път да се спусне по-дълбоко, в сравнение с който и да е човек в миналото се е осмелявал да позволява.

Американският флот се снабди с подводница, наречена батискаф Триест, и Дон, лейтенант от подводница, се включи непринудено да се причисли към плана.

Но когато се записа за задачата, най-дълбочината, на която е бил в подводница, беше единствено 100 метра надолу. Той беше в прочут потрес - американският флот искаше той да се гмурне повече от 100 пъти по-дълбоко.

Планът беше да се отправим към най-дълбокото място на планетата, самото дъно на Марианската котловина, стеснен подводен каньон, който се намира в Тихия океан, край крайбрежията на Гуам.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР