Изследователският труд на свещеник Димитър Евтимов Църкви и параклиси на

...
Изследователският труд на свещеник Димитър Евтимов Църкви и параклиси на
Коментари Харесай

Свещеник представи книгата си за църквите и параклисите в ок...

Изследователският труд на духовник Димитър Евтимов „ Църкви и параклиси на хасковска духовна околия “ беше показан през днешния ден.. Книгата е издадена с поддръжката на Община Хасково по Програма „ Културни начинания “ 2022 година.

Представянето провокира интереса на представителите на Българската православна черква, историци, откриватели, членове на духовната общественост в града, създатели и жители. Лично рецензентът на научното проучване проф. д.и.н. отец Петър Гарена показа труда на духовник Димитър Евтимов. 



Кметът Станислав Дечев благодари на създателя и дефинира книгата като учебник за историческата ни памет. „ Поздравявам Ви за желанието този труд да стигне до всяко учебно заведение, с цел да знаят децата ни историята на нашите църковни храмове “, сподели градоначалникът.

Свещеник Евтимов благодари на Община Хасково за финансовата поддръжка и на всички спомоществователи, посредством, на които този труд е осъществен. Историкът доктор Красимира Узунова дефинира книгата като безоблачен лъч на добротата и човечността, проблеснал във време на паники, война и неустановеност.

В изданието са разказани църквите и параклисите в Хасковска духовна околия, която обгръща общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Черноочене и Кирково. Общо изследваните и документирани енории са 82, храмовете – 85, параклисите – 84.    



В презентацията на научния труд на отец Димитър взе участие и неговото семейство. Две от децата му – Теодора и Михаил, и техният музикален началник Иванка Топузова от вокална група „ Зора Зорничка “, поздравиха гостите с осъществявания на български национални песни. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР