Изследователски екип в Китай публикува анализ на проби, взети преди

...
Изследователски екип в Китай публикува анализ на проби, взети преди
Коментари Харесай

Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID

Изследователски екип в Китай разгласява разбор на проби, взети преди повече от три години от пазара , свързани с експлоадирането на C OVID-19 , написа „ BBC “.

Пазарът за морски блага и диви животни „ Хуанан “ е фокусна точка в търсенето на произхода на ковид . Но това е първото рецензирано изследване на биологични доказателства, събрани от пазара през 2020 година Чрез свързването на вируса с животни, продавани на пазара , това може да отвори нови линии за следствие на това по какъв начин е почнала епидемията. Изследването разкрива, че тампони, които са дали позитивен тест за вируса, съдържат и генетичен материал от диви животни .

Някои учени са на мнение, че това е още едно доказателство, че заболяването в началото е била предадена от инфектирано животно на човек. Други обаче приканиха за нерешителност при тълкуването на констатациите и остава неразбираемо за какво са били нужни три години, с цел да бъде оповестено генетичното наличие на пробите. Друга доктрина се концентрира върху догатката, че вирусът инцидентно е изминал от лаборатория в Ухан .

Няма дефинитивно доказателство

Китайският проучвателен екип разгласява ранна версия на своето изследване онлайн още през февруари 2022 година, само че не разгласява цялостната генетична информация, която се съдържа в пробите, събрани от пазара. През март тази година друга интернационална група откриватели споделиха личната си оценка за това какво са разкрили тези решаващи пазарни проби, откакто видяха, че генетичните последователности са били оповестени на уеб страница за шерване на научни данни.

Този нов разбор, който е валидиран от други учени, преди да бъде оповестен в списание „ Nature “, включва по-важни детайлности за наличието на тези проби, които са събрани от сергии , повърхности , кафези и машини вътре в пазара. Документът на китайския проучвателен екип демонстрира, че някои проби – събрани от региони, където се продават диви животни – са дали позитивен тест за вируса. Техният разбор също сподели, че животни, за които в този момент е известно, че са податливи на вируса, изключително миещи мечки, се продават живи на тези места.

Но китайските откриватели показаха, че техните открития не дават дефинитивно доказателство за това по какъв начин е почнала епидемията. Вестникът написа:

„ Тези проби от околната среда не могат да потвърдят, че животните са били инфектирани . “

В мнението се прибавя, че опцията вирусът да е бил импортиран на пазара от инфектиран човек, а не от животно. Проф. Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу е вирусолог, който взе участие в генетичното проучване на произхода на SARS-CoV-2 от появяването му през 2020 година Той разяснява пред „ BBC News “:

„ Най-важното е, че този доста значим набор от данни към този момент е оповестен и наличен за други, с цел да работят върху него. “

Но той добави, че наличието на пробите е „ безапелационно доказателство, че животните там евентуално са били инфектирани с вируса “ . Проф. Робъртсън бе безапелационен:

„ Важни са всички доказателства . “

Той изясни още:

„ Когато съчетаете това с обстоятелството, че ранните случаи на COVID-19 в Ухан са свързани с пазара, това е безапелационно доказателство, че това е мястото, където се е случило разпространяване от животно на пазара. “

Публикуваните констатации идват на фона на знаци, че теорията за лабораторното приключване набира мощ измежду управляващите в Съединени американски щати.

Китайското държавно управление изрично отхвърли догатките, че вирусът е зародил в научно оборудване, само че ФБР съобщи, че в този момент има вяра, че този сюжет е „ най-вероятният “, както и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Различни отдели и организации на Съединени американски щати са разследвали мистерията и са създали разнообразни изводи, само че на 1 март шефът на ФБР упрекна Пекин, че „ прави всичко допустимо да се опита да осуети и обърка “ и разкри, че бюрото е било уверено в теорията за лабораторното приключване „ за към този момент много време “.

ФБР не е направило откритията си обществено, което разочарова някои учени.  Водещият откривател на новия отчет от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите (China CDC) в Пекин се свърза с BBC за коментар.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР