Изследователски екип успя да открие човешки популации в африканска пустиня,

...
Изследователски екип успя да открие човешки популации в африканска пустиня,
Коментари Харесай

Кълняхме се, че тези хора са изчезнали: Учените току-що ги откриха

И зследователски екип съумя да открие човешки популации в африканска пустиня, за които се смяташе, че са изчезнали преди повече от 50 години.

ДНК проучванията помогнаха да се покажат генетичните разлики сред разнообразни групи от популацията и по какъв начин те са се променяли с течение на времето.

Проучване на генетичната мрежа на африканския континент разкри надълбоко различаващо се потекло измежду смесените популации в анголската пустиня Намиб. 

" Успяхме да открием групи, за които се смяташе, че са изчезнали преди повече от 50 години " , споделя Хорхе Роча, един от създателите на проучването. 

Африканският континент е с най-високо равнище на генетично многообразие в света. Но това многообразие не постоянно е очевидно. Трудно е да се разграничи една генетична популация от друга, пише Popular Mechanics

Често улики за актуалните генетични популации се откриват посредством добиване на информация от антична ДНК. Но заради естественото раздробяване на тези проби, те дават непълна картина. За да получи допустимо най-ясна визия за същинското генетично многообразие на анголската пустиня Намиб, екип от учени се впусна в търсене на модерни ДНК проби, които биха могли да добавят античния архив с генетична информация.

При търсенето си екипът открива групата Квепе, която в миналото е говорела на езика наименуван квади. Когато доказателствата за езика квади изчезват, откривателите считат, че и Квепе са изчезнали.

Изследването открива двама души, които към момента приказват на езика квади.

Екипът се свързва с групи, говорещи езика банту, и други маргинализирани групи от популацията, чиито родни езици преди този момент са били считани за изгубени.



" Нашите резултати поредно поставят идентифицираните предшественици в границите на същата родова линия, само че допускат, че обвързваните с Намиб предшественици са се отделили от всички други южноафрикански предшественици ", казва Марк Стонекинг, професор в Института за еволюционна антропология " Макс Планк ". 

Изследването на тези групи оказва помощ да се покаже, че както генетичните, по този начин и езиковите разлики могат да бъдат свързани с разликите в метода на живот. Например, колкото по-различен е методът на живот на две популации - да речем, едната е била пастирска група, а другата - група на ловци, толкоз повече се разграничават техният генетичен състав и езиково изложение.

Авторите на проучването споделят, че проучването на древна ДНК може да разкрие генетичната конструкция на Африка преди експанзията на говорещите банту земеделци. По думите им разбирането на евентуалното влияние върху " генетичния състав на днешните африкански групи " от други евентуално изчезнали общества " остава неуловимо " .

Изследвайки пустинята, екипът открива дребни групи, свързани с разнообразни обичаи. Те съумяват да разчленят родословието на по-малките групи и да реконструират историята на зараждащите миграционни модели. Екипът употребява тази информация, с цел да покаже " надълбоко различаващо се потекло " при групите от анголския район Намиб.

" Уникалното генетично завещание на народите от Намиб демонстрира по какъв начин актуалните ДНК проучвания, ориентирани към незадоволително проучени райони с огромно етнолингвистично многообразие, могат да добавят античните ДНК изследвания на дълбоката генетична конструкция на африканския континент ", изясняват създателите на проучването. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР