Изследователка от университета Джонс Хопкинсв САЩ, създала уебсайт за проследяване

...
Изследователка от университета Джонс Хопкинсв САЩ, създала уебсайт за проследяване
Коментари Харесай

Наградиха авторката на най-популярното приложение за проследяване на COVID-19 - Здраве

Изследователка от университета " Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати, основала уеб страница за следене на случаите на COVID-19 по света, е удостоена с премия " Ласкер " за работа на обществото, заяви Асошиейтед прес.

Фондация " Албърт и Мери Ласкер " разгласи лауреатите на премиите си в региона на медицинските проучвания, съпроводени от награда от 250 000 щатски $.

Наградата за работа на обществото бе присъдена на Лорън Гарднър, инженер, изследвала разпространяването на заболяванията. С екипа си тя създава тракер за разпространяването на COVID-19 по света от януари 2020 година Той се трансформира в главен инструмент, употребен до момента са следене на случаите на заболелите, на смъртните случаи, на ваксини. Тракерът се употребява гратис.

Наградата за медицински проучвания бе присъдена на Юк Мин Денис Ло, молекулярен биолог от Китайския университет в Хонконг за основаването на пренатален кръвен тест за определяне на синдром на Даун и други генетични положения. Ло открива, че ДНК от зародиша се съдържа в кръвта на майката и това разрешава генетичният скрийнинг да се прави посредством кръвен тест вместо посредством по-инвазивна процедура.

Наградата за фундаментално проучване си поделят трима учени - Ричард О. Хайнс от Масачузетския софтуерен институт, Съединени американски щати, Ерки Руослати от Медицинския проучвателен институт Санфорд Бърнам Пребис в Калифорния, Съединени американски щати и Тимъти Спрингър от Медицинското учебно заведение на Харвард. Те са отличени за проучванията си върху протеините интегрини, които оказват помощ на клетките да се свързват със прилежащи кафези и молекули. Работата им способства за създаването на нови лечебни тактики.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР