Изследователите в разстояние на много векове са се опитвали да

...
Изследователите в разстояние на много векове са се опитвали да
Коментари Харесай

Арктика може да промени позиционирането на LNG-пазарите


Изследователите в разстояние на доста епохи са се опитвали да намерят жизнерадостен маршрут, свързващ Европа и Азия през Арктика. Корабът с името Vega пръв е минал през Североизточния проход, свързващ Азия и Европа през 1879 година, само че едвам през 1932 година ледоразбивачът „ Александър Сибиряков “ е съумял да преодолее целия този арктически маршрут, без да стопира през зимата. Незначителният размер от морски превоз, реализиран по този маршрут съвсем изцяло спря след разпадането на Съветския съюз.
Откриването на залежи от природен газ през предишното десетилетие и началото на производството на полутечен природен газ (LNG) на полуостров Ямал в Сибир възобнови интереса към транспорта на товари по морския маршрут във високите северни ширини. Затоплянето в Арктика, а също строителството на танкери ледоразбивачи, в положение да преодоляват ледени полета с дебелина до два метра направиха вероятен целогодишния превоз на природен газ и други материали, макар че извънредно студената зима е в положение да основава спънки за придвижването на корабите в този район.

През януари тази година, с помощта на нарасналата икономическа интензивност на страните от Азия и мощното потребителско търсене, стана преференциално за три от корабите, предопределени за транспорт на LNG да правят регулярни автобуси сред терминала Сабетта на полуостров Ямал и пристанищата на северна Азия.

Точно в миг, когато имаше спад при потреблението на въглеводороди, съветската компания „ Новатек “, която реализира транспорти по северния маршрут, разчиташе на устойчиво и даже възходящо търсене на азиатските и европейските пазари. Тези три кораба са нови танкери от клас Arc-7, а като гориво за моторите си употребяват същия този природен газ, който транспортират. В резултат те замърсяват атмосферата в по-малка степен от морските кораби, които употребяват корабен мазут (bunker diesel).

Русия се отнася с извънредно внимание към морските произшествия след злополуката през 1989 година на кораба Exxon Valdez край крайбрежията на Аляска, след която бе извънредно рудно да се събере разлетия петрол, а вредите за екологията се оказаха извънредно основни. Руските законодатели подложиха на внезапна рецензия компанията „ Норникел “ след разлива на дизелово гориво през предходната година, а в следствие компанията бе принудена да заплати 146 милиарда рубли (2 милиарда долара) като санкции, като това е най-значителното наказване в Русия за замърсяване на околната среда. Ако такива танкери от клас Arc-7 заседнат или корпусите им се повредят от леда, то тогава на мястото на произшествието няма да остане съвсем никакво леке, а целият товар LNG ще се изпари.

Превозът на избрани количества цветни метали също се реализира по Северния морски път, който минава от Карско море до Беринговия проток, само че точно транспорта на природен газ докара до възраждането на този маршрут. Това стана с помощта на компанията „ Новатек “, която има права за рандеман на природен газ, а също по този начин има и съответната инфраструктура на полуостров Ямал за втечняването му.

Правителството на Владимир Путин оказва поддръжка на компанията „ Новатек “, в това число и посредством великодушни данъчни отстъпки. Това разреши на Русия да разшири своите благоприятни условия в региона на LNG. По-рано чиновниците на компанията разчитаха на японския опит е експертиза в региона на добива и втечняването на природния газ при изключителните арктически условия. „ Днес Русия е самодостатъчна в региона на технологията за LNG”, акцентира Александър Сергунин от Санкт - Петербургския държавен университет.

Основното преимущество на компанията „ Новатек “ се състои в потреблението на по-кратък маршрут за доставката на LNG на пазарите. Чрез потреблението на Северния морски път маршрутът сред някои азиатски и европейски пристанища става с към 4 хиляди благи по-кратък от този през Суецкия канал, а продължителността на плаването понижава с 10 дни. Създаването на нови товарени хъбове на запад към Мурманск, а също и на изток на Камчатка ще разрешат още по-голямо ускорение на процеса на превозване.

Идеята се състои в това танкерите Arc-7 да се употребяват като своего рода ледени совалки, които се движат сред пристанището Сабетта и тези нови транспортни хъбове. Стандартните танкери, строителството и употребата, на които е по-евтино след презареждане в тези хъбове ще доставя газ директно на потребителите. Разстоянието сред Мурманск и огромните пристанища в Северна Европа и дистанцията сред Камчатка и огромните пристанища в Северна Азия е към една четвърт от това, което отделя центровете за експорт на полутечен природен газ в Близкия изток от азиатските и европейските хъбове.

Arild Moe от Fridtjof Nansen Institute, проучвателен център в норвежкия град Лисакер счита, че полуостров Ямал към края на това десетилетие ще може да доставя към 70 милиона тона LNG – съвсем толкоз, колкото през днешния ден доставя до клиентите си Катар, най-големият в света експортьор на полутечен природен газ. В случай, че доставките за непознати консуматори станат нерентабилни, може да бъдат преориентирани към вътрешния пазар. Само 70 % от Русия е обхваната от газова мрежа. LNG като цяло се счита за желан като краткотрайна подмяна на дизеловото гориво за морските кораби. Освен това се отбелязва растеж и в бранша за произвеждане на пластмаси и композитни материали. Русия реализира също по този начин и собствен проект за диверсификация в региона на въглеводородите. През предходната година вицепремиерът Александър Новак сътвори комисия с присъединяване на огромните производители, в това число „ Новатек “ и „ Газпром “ за създаването на подобен тип тактика.

Що се касае до самия маршрут по северните ширини, то контейнерните транспорти към сегашния миг провокират дребен интерес. След като Русия вкара избрани правила по отношение на транспортите по Северния морски път, транспортните кораби към този момент би трябвало да получават позволения за прекосяването през него. Това не се харесва на американците, които приканват за обезпечаване на свободно корабоплаване във всички води. Освен това интензивността на потреблението на Панамския и Суецкия канал нараства и зараждащите там огромни тапи или боен спор в Близкия Изток може да накарат транспортните компании да извърнат вниманието си на север. В същото време Русия, съдейки по всичко към този момент основава цялостен флот, състоящ се от големи танкери ледоразбивачи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР