Изследователите наскоро се заровиха в историята на младо египетско момиче,

...
Изследователите наскоро се заровиха в историята на младо египетско момиче,
Коментари Харесай

Намериха мумия на момиче, мумифицирана с две бебета в нея

Изследователите неотдавна се заровиха в историята на младо египетско момиче, което трагично починало по време на раждане в антични времена. Мумифицираната млада жена, за която се счита, че е на възраст сред 14 и 17 години, е изследвана в детайли благодарение на модерна технология

През 1908 година останките й са открити в гробището El-Baghawat в египетския оазис Kharga. Тя е открита с останките от плода и плацентата сред краката, което демонстрира затруднения по време на раждането, пише IFLScience. Връщайки се към нейната мумия повече от век по-късно, учените използваха компютърна томография (CT), с цел да проучат по-нататък.

Това, което откриха, беше по едно и също време изненадващо и разочароващо. Скенерът разкрива не един, а два плода в тялото й, което демонстрира, че е била бременна с близнаци.

По-късно откривателите виждат, че бебето, което лежи сред краката на дамата, няма глава. Допълнителен обзор разкрива, че главата е заседнала в таза на майката, което демонстрира, че главата на бебето е била отделена от тялото по време на раждането - рядко и извънредно събитие, известно като травматично обезглавяване на плода.

Вероятната причина за тази покруса е, че първото дете е било в седалищно състояние, т.е. е излязло с краката напред. В такива случаи може да се затрудни вярното прекосяване през родовия канал на главата на бебето, което води до съществени затруднения.
Изследователите подозират, че балсаматорите, без да знаят, че дамата е бременна с близнаци, не са отстранили втория плод преди мумифицирането. Когато мумията естествено се разпадне, второто неродено дете може да се реалокира от утробата на майката в гръдната празнина.
„ Този ​​преглед на майката и нейните деца при раждането в допълнение удостоверява какъв брой рискови са били бременността, износването и раждането, изключително през този интервал от време “, пишат създателите на проучването.

Текстове от тази ера демонстрират, че хората са подхванали ограничения за попречване на раждането на близнаци посредством заклинания и ритуали, тъй като са се страхували от затрудненията, свързани с това.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР