Изследователите констатират, че броят на уловените екземпляри за един час

...
Изследователите констатират, че броят на уловените екземпляри за един час
Коментари Харесай

Повишаването на температурата на морската повърхност води до увеличаване на популацията на вид акули

Изследователите установяват, че броят на уловените екземпляри за един час се е нараснал пет пъти
Повишаването на температурата на морската повърхнина през последните 20 години в залива Мобил - естуар в щата Алабама, е съвпаднало с петкратно нарастване на числеността на младите представители от типа бича акула, заяви електронното издание Юрикалърт, като цитира данни от изследване. Съобщението е представено от Българска телеграфна агенция.

Тези животни се срещат в целия свят, в топли, плитки крайбрежни води, в сладководна и в соленоводна среда. Те способстват за салдото в крайбрежните екосистеми, като контролират популациите, които са тяхната плячка. Заедно с огромната бяла акула и с тигровата акула са измежду типовете, които най-често влизат в неприятно взаимоотношение с хората.

Линди Мълинс и сътрудниците й от университета на щата Мисисипи изследвали измененията в разпространяването и числеността на бичите акули в залива Мобил. Те употребявали данни за 440 екземпляра, уловени и освободени по време на изследвания, извършени сред 2003 година и 2020 година

Учените анализирали факторите на околната среда, свързани с тези промени, а също по този начин разгледали информация, събрана през същия интервал посредством отдалечено наблюдаване.

Изследователите установяват, че броят на уловените екземпляри за един час се е нараснал пет пъти сред 2003 година и 2020 година, както и че акулите са млади. Това съответствува с повишението на междинната температура на морската повърхнина в залива Мобил от 22,3 градуса Целзий през 2001 година до 23 градуса Целзий през 2020 година

Компютърното моделиране, осъществено от създателите, разкрива, че температура на морската повърхнина, надвишаваща 22,5 градуса Целзий, е обвързвана с по-голяма възможност за наличие на бичи акули. Средно опцията за улов на животното по време на изследванията се е нараснала в целия залив сред 2003 година и 2020 година макар урбанизацията на крайбрежието от 2000 година насам.

Данните демонстрират, че върху младата популация на акулата в следения регион няма отрицателен резултат вследствие на климатичните промени и на урбанизацията. Учените акцентират, че не е ясно по какъв начин този тип може да реагира на по-нататъшното повишение на температурата на морската повърхнина.

Те допускат, че повишаването на броя на бичите акули наоколо до крайбрежието на Алабама може да повлияе на риболова и да докара до увеличение на взаимоотношенията сред хората и водните жители.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Сайънтифик рипортс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР