Изследователите са потвърдили 1329 смъртни случая от глад в района на Тиграй в Етиопия след прекратяването на огъня

...
Изследователите казват, че са потвърдили 1329 смъртни случая от глад
Коментари Харесай

Изследователите казват, че са потвърдили 1329 смъртни случая от глад в региона на северен Тиграй в Етиопия след прекратяване на пожар сложи край на двугодишен конфликт там през ноември

От Асошиейтед прес, 26 септември 2023 г., 3:09 ч. Северен регион Тиграй в Тиопия, след като прекратяването на огъня сложи край на двугодишен конфликт там през ноември.

Проучване на местните здравни власти и университета Мекеле в регионалната столица установи, че сега гладът е основната причина за смърт в Тиграй, което представлява повече от 68% от смъртните случаи, разследвани от изследователите.< /p>

Проучването се основава на преброяване на домакинствата, проведено от здравни работници от 15 до 29 август в девет подокръга на Тиграй и 53 лагера за вътрешно разселени хора.

Тигра има общо 88 подокръга и 643 лагера за разселени лица, така че броят на смъртните случаи от глад в региона почти сигурно е много по-висок.

Един фактор е спирането на хранителната помощ от Съединените щати и ООН след разкриването през март на огромна схема за кражба на хуманитарно зърно в Тиграй. Паузата беше удължена за останалата част от Етиопия през юни, след като се установи, че кражбата е в цялата страна.

Правителството на Етиопия иска спирането да приключи. Правителството на САЩ и ООН искат правителството да се откаже от контрола си върху системата за доставка на хранителни помощи.

Броят на смъртните случаи от всички причини, регистриран от изследователите в изследваните райони на Тиграй се увеличиха рязко след спирането на помощта, като почти се удвоиха от 159 през март до 305 през юли.

Около 5,4 милиона от 6-милионното население на Тиграй разчитаха на хуманитарна помощ помощ. Над 20 милиона души в Етиопия като цяло се нуждаят от хранителна помощ.

Констатациите от проучването са описани в документ, видян от Асошиейтед прес и изготвен от Координацията за извънредни ситуации на Тиграй Център, група от агенции на ООН, групи за помощ и регионални правителствени служби.

Гладът измъчваше Тиграй по време на конфликта между етиопските и съюзнически сили и бойците на Тиграй. За голяма част от тях федералното правителство прекъсна услугите в региона и ограничи достъпа до помощ, което накара експертите на ООН да го обвинят, че използва глада като оръжие.

Правителството отхвърли твърдения за оръжейна помощ, обвинявайки бойците на Тиграй за липсата на достъп.

Прекратяването на огъня през ноември разпали надежди, че помощта ще стигне до региона, но те бяха попарени от откриването на масивна кражба, като някои торби със зърно, маркирани със САЩ, са били продадени на местните пазари.

Властите на Тиграй установиха, че са откраднати 7000 метрични тона зърно . По-рано този месец лидерът на региона обяви, че 480 служители са били арестувани във връзка с корупцията. сонди. САЩ и Световната хранителна програма на ООН също разследват.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР