Изследователи в Истанбул постигнаха значителен пробив в областта на биосензорните

...
Изследователи в Истанбул постигнаха значителен пробив в областта на биосензорните
Коментари Харесай

Създадоха татуировка, способна да изпраща данни към смартфон

Изследователи в Истанбул реализираха забележителен пробив в региона на биосензорните технологии, като създадоха нанотатуировки, способни на безжична връзка. " Умните татуси " не разчитат на външни източници на сила като акумулатори.

Разработката, направена от Кристен Д. Белкастро от университета Йедитепе и Онур Ерген от Техническия университет в Истанбул, може да революционизира носимите медицински датчици.

Нанотатуировките се състоят от две мастила - мастило от цинков оксид с вградени нанопроводници, наслоени върху проводимо мастило от аерогел от графен. Тези две мастила се ползват по едно и също време върху кожата благодарение на обособени игли.

Ерген изясни, че мастилата се свързват при контакт заради съществуването на малко аерогел в мастилото, съдържащо нанотел, въпреки и в по-ниско съответствие, в сравнение с в долния пласт.

Безжичните връзки на тези устройства разчитат на генерирането на електрически сигнали посредством пиезоелектрична интензивност, която поражда, когато татуировките трансформират формата си, преобразувайки механичната сила в електрическа.

Татуировката може да изпраща данни към смарт телефон. В обработката на информация може да се употребява и изкуствен интелект. Учените към момента опитват с приложението на умните татуировки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР