Изследователи съобщиха, че са успели да произведат безхмелна бира с

...
Изследователи съобщиха, че са успели да произведат безхмелна бира с
Коментари Харесай

Произведоха безхмелна бира с вкус на хмел

Изследователи оповестиха, че са съумели да произведат безхмелна бира с превъзходен усет на хмел, като са употребявали генни технологии, съобщи Франс прес.

Агенцията цитира обява в научното списание “Нейчър комюникейшънс”. През последните години пивоварите изпитват все по-остра потребност от хмел, изяснява съавторът на проучването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази просвета за пивоварната индустрия, тя се нуждае от огромни количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния усет на пенливата течност.

Калифорнийските учени са съумели да синтезират усета на две от съставките на на упоменатите етерични масла. Те са присъединили ДНК на мента и на босилек в бирената квас. Споменатите две молекули, разпознати от калифорнийския екип, участват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите.

Генномодифицираното сходство на хмел е било тествано от професионални дегустатори при създадената с него бира. Молекулите били включени в маята и усетът на хмел е бил даже по-силно изразен спрямо обичайна бира.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР