Изследователи са провели ново проучване, което има за цел да

...
Изследователи са провели ново проучване, което има за цел да
Коментари Харесай

Вижте Тутанкамон: Ново проучване разкрива лицето на младия фараон

Изследователи са провели ново изследване, което има за цел да хвърли светлина върху външния тип на древноегипетския фараон Тутанкамон. Проучването, ръководено от екип от специалисти по правосъдна медицина и антрополози, употребява модерни техники и исторически данни, с цел да сътвори почти изображение на лицето на младия цар.

A new 3D rendering brings King Tut to us like never before. Researchers have conducted a groundbreaking study that sheds light on the mysterious life and death of, the legendary boy pharaoh of ancient.
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Физически находки на Тутанкамон

Тутанкамон, роден като Тутанкатен, се възкачва на трона на 9-годишна възраст и ръководи почти едно десетилетие по време на 18-ата династия на Древен Египет. Управлението му, траяло сред 1333 и 1324 година пр.н.е., е обект на доста спекулации и мистерии към живота и гибелта му.

Според преди малко оповестеното проучване в италианския вестник за анатомия и ембриология, първата аутопсия, осъществена на тялото на Тутанкамон през 1925 година, дава лимитирана информация за повода за гибелта му. Последващите проучвания обаче, в това число рентгенови фотоси през 1968 година и компютърна томография през 2005 година, оферират повече информация както за здравословното му положение, по този начин и за евентуалните аргументи за гибелта.

Тези проучвания отхвърлиха хипотезата за ликвидиране, само че повдигнаха въпроси за допустима фрактура на коляното наоколо досега на гибелта му.

През 2010 година революционно проучване, включващо ДНК разбор на Тутанкамон и членовете на неговото семейство, разкрива значима информация за здравословното му положение и роднинските връзки.

Проучването удостовери, че Тутанкамон е страдал от малария и заболяването на Кьолер и е имал близки роднински връзки с Ахенатен, евентуалния му татко, и двата мъртвородени плода, открити в гробницата му.

New Study Unveils the Face of Egypt's Iconic Pharaoh Tutankhamun
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР