Изследователи са открили първите доказателства, че ваксините срещу менингит и

...
Изследователи са открили първите доказателства, че ваксините срещу менингит и
Коментари Харесай

Учени: Цезаровото сечение намалява ефективността на ваксини при бебетата

Изследователи са разкрили първите доказателства, че имунизациите против менингит и пневмококи са доста по-неефективни при бебета, появили се на бял свят посредством цезарово сечение, в сравнение с при техните естествено родени връстници, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

" Децата, родени по натурален път, създават доста повече антитела в отговор на ваксини против менингит и пневмококи, в сравнение с техните връстници, появили се на бял свят посредством цезарово сечение. Тези разлики се дължат на несъответствия в броя и разнообразието на вариантите на E.coli и бифидобактерии, излъчени нормално от майката на детето ", пишат откривателите.

Много дами имат стеснен таз и други анатомични особености, които вършат раждането небезопасна процедура както за родилките, по този начин и за техните бебета. Поради тази причина лекарите прибягват в продължение на доста десетилетия до цезарово сечение, с цел да защитят здравето и живота на бъдещата майка и бебето й.

През последните години учените започнаха интензивно да се интересуват от въздействието на цезаровото сечение върху здравето на децата. Интересът им е обвързван на първо място с обстоятелството, че бебетата, родени по този метод, не влизат в контакт с майчината микрофлора в първите моменти от живота си, което може да повлияе на функционалността на имунитета им. В частност съществуват данни, че цезаровото сечение усилва риска от затлъстяване и нарушавания в работата на храносмилателната система.

Екип от лекари под управлението на Ема де Коф, откривател от университета на Амстердам, Нидерландия, е разкрил още една отрицателна последица от цезаровото сечение - понижената резултатност на имунизациите при бебетата. Специалистите са създали откритието, до момента в който са проучвали въздействието на имунизациите против менингит и пневмококи върху 120 бебета, родени в нидерландски лечебни заведения.

Около половината от изследваните бебета са родени с цезарово сечение. Това е разрешило на откривателите да оценят резултата от процедурата върху работата на имунизациите за бебета и деца. За задачата учените са взели кръвни проби на 12-ия и 18-ия месец от живота на бебетата и са измерили концентрацията на антитела против пневмококи и причинителя на менингит - бактерията Neisseria meningitidis.

Изследователите са открили, че организмът на родените по натурален път бебета създава доста повече антитела против двата микроба, в сравнение с този на новородените, които са се появили на бял свят посредством цезарово сечение. Разликите в концентрациите на антитела са съпоставени с метода, по който кърмата и храненето с приспособено мляко въздействат върху резултатите от имунизацията.

Последващо изследване на микрофлората на децата демонстрира, че евентуалната причина за влошения имунен отговор към имунизациите е намаляването на броя на някои варианти на E. coli и бифидобактерии, които нормално се предават от майка на дете. Учените се надяват, че идващите опити с животни и наблюденията с деца ще оказват помощ да схванат по какъв начин да предотвратят появяването на този проблем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР