Изследователи са научили косатка да повтарят звуци, наподобяващи думи, произнасяни

...
Изследователи са научили косатка да повтарят звуци, наподобяващи думи, произнасяни
Коментари Харесай

Уникално: Научиха косатка да говори на английски!

Изследователи са научили косатка да повтарят звуци, наподобяващи думи, произнасяни от човек. Морският бозайник може да имитира звуци, които доста наподобяват на думи като " hello " ( " здравей " ), " bye-bye " ( " сбогом " ), " one " ( " едно " ), " two " ( " две " ) и " three " ( " три " ).
Някои животни могат сполучливо да имитират човешката тирада. Най-добри имитатори, несъмнено, си остават папагалите, само че в своето ново проучване, биолози са обучили на сходно държание непредвиден бозайник — косатка (Orcinus orca).

Една 14-годишна женска на име Уики от аквапарка Marineland (Антиб, Франция) се е научила да произнася няколко думи на британски. Преди да съумеят да създадат това обаче, учените трябвало да я научат на командата " повтори това, което ти се демонстрира ".

По време на проучването, оповестено в списание Proceedings of the Royal Society B, учените пускали на Уики разнообразни звуци: пет гласа на други косатки и шест изречения, произнесени от нейния треньор. Във всички опити Уики отговаряла, пробвайки се да имитира това, което чува.

Китът палач бил толкоз старателен възпитаник, че от време на време стигала до 17 опита за повтаряне. В 4 от случаите тя съумява да възпроизведе звуците, в това число " hello " и " one, two, three ". Авторите означават, че повторението не значи, че животното схваща смисъла на изговорената дума, защото в границите на този опит от косатката се изисквало единствено да повтаря.

В природата косатките живеят в дребни сплотени групи, всяка от които има собствен " акцент ". Учените допускат, че способността да се научават на нови звуци е основно умеене, което им разрешава да поддържат връзка и взаимодействат между тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР