Изследователи разгадаха дали зебрите са бели с черни ивици или

...
Изследователи разгадаха дали зебрите са бели с черни ивици или
Коментари Харесай

Разгадаха с бели или черни ивици са зебрите

Изследователи разгадаха дали зебрите са бели с черни линии или черни с бели линии. Зашеметяващото оцветяване на кожата на тези животни се откроява в ослепителен контрастност със сухите, кафяво-пясъчни пасища и гори от саваните на техните родни територии в Източна и Южна Африка.

Ивиците на зебрите са неповторими за всеки субект. Днес съществуват три типа зебри - равнинната (Equus quagga), планинската (E. zebra) и зебрата на Греви (E. grevyi). Всеки от тях има друг модел на линии. За някои по-тъмните елементи от кожата им са черни, до момента в който други имат по-кафяв цвят, а при трети линиите са единствено по тялото, само че не и по краката. Изчезнал подвид на равнинната зебра, наименуван квага (E. quagga quagga), е имал минимални линии по главата, гривата и шията си, написа The Quagga Project.

Въпреки тези разнообразни модели и оцветяване, всички зебри са с един и същи цвят на кожата: черен, посочи Тим Каро, поведенчески и постепенен еколог и опазващ биолог от Калифорнийския университет. Различни процеси на развиване дефинират цвета на косъма на тези красиви животни. Всъщност зебрите имат повече светла козина, в сравнение с тъмна. Но коремът им нормално е ярък - по тази причина може да наподобява, че зебрите са бели с черни линии. Но това не е по този начин, тъй като всяко парче коса - както ярко, по този начин и мрачно - пораства от фоликул, цялостен с меланоцитни кафези. Именно те създават пигмент, който дефинира цвета на косата и кожата.

Снимки БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР