Изследователи откриват, че при често повтаряне на едно и също

...
Изследователи откриват, че при често повтаряне на едно и също
Коментари Харесай

„Jamais vu“ - учени откриха явление обратно на дежа вю

Изследователи откриват, че при постоянно повторение на едно и също нещо, то може да стартира да ни наподобява необичайно и непознато, въпреки и неведнъж да сме се сблъсквали с него.

Повтарянето има странна връзка с мозъка. Да вземем за образец прекарването дежа вю, когато неправилно имаме вяра, че сме претърпели нова обстановка в предишното - оставяйки ви страховито чувство за отминалост.

Но ние открихме, че дежавюто в действителност е прозорец към работата на нашата система за памет.

Изследванията ни разкриха, че явлението поражда, когато частта от мозъка, която разпознава познатото, се десинхронизира с действителността. Дежа вю е сигналът, който ви предизвестява за тази чудноватост. На процедура това е тип " инспекция на обстоятелствата " за системата на паметта, заяви „ Science alert ”.

Но повторението може да направи нещо още по-странно и извънредно.

Противоположното на déjà vu е " jamais vu ", когато нещо, което знаете, че е познато, ви се коства нереално или ново по някакъв метод. В нашето неотдавнашно изследване, което преди малко получи Нобелова премия за литература, ние изследвахме механизма, който стои зад това събитие.

„ Jamais vu “ може да се показва в това, че гледате познато лице и внезапно го намирате за извънредно или непознато. Музикантите се сблъскват с него мигновено - губят ритъма в напълно прочут музикален фрагмент. Може да ви се е случвало да отидете на познато място и да се дезориентирате или да го видите с " нови очи ".

Това е прекарване, което е по-рядко от дежа вю и може би още по-необичайно и тревожн о. Когато помолите хората да го опишат във въпросници за прекарвания от всекидневния живот, те дават отговори като:

" Докато пиша на изпитите си, пиша една дума вярно, да вземем за пример " вкус ", само че не преставам да виждам думата още веднъж и още веднъж, тъй като ми се коства, че може да е неверна. "
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР