Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята, съобщи

...
Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята, съобщи
Коментари Харесай

Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята

Изследователи откриха необичаен тип палма, която цъфти подземен, заяви ДПА.

Експерти от Кралската ботаническа градина в Кю нарекоха новооткритото растение Pinanga subterranea, което идва от латинската дума за „ под земята “.

Растението е добре познато за локалните поданици на тропическия остров Борнео в Югоизточна Азия, които ядат неговите яркочервени, сладки и сочни плодове. Досега обаче то беше останало неусетно от учените, които към днешна дата са описали към 300 разнообразни типа палми на острова.

„ Изучавам палми от 30 години и съм учуден по какъв начин не престават да ни изненадват “, сподели Уилям Бейкър, старши откривател в Кралската ботаническа градина в Кю. „ Тази непредвидена находка слага доста повече въпроси, в сравнение с дава отговори. Какво съставлява опрашването на палмата? Как опрашителите намират цветовете подземен? “

Видът Pinanga subterranea е най-новото попълнение към фамилията на откритите до момента 2500 типа палми. Учените са открили, че до половината от тези растения може да са застрашени от изгубване.

Палмата вирее из първичните тропически гори на Западен Борнео, като пресича и държавните граници от Саравак в Малайзия до Калимантан в Индонезия.

Въпреки че е добре позната на локалното население на Борнео, тази палма до момента беше изцяло подценена от научната общественост – това акцентира нуждата от по-усиленото съдействие с локалните поданици, заяви Българска телеграфна агенция.

Първоначално откривателите са разбрали за растението от съавтора на новото проучване – малайзийския ботаник Пол Чай, който намира палмата за първи път през 1997 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР