Изследователи откриха, че промените в магнитното поле на Земята могат

...
Изследователи откриха, че промените в магнитното поле на Земята могат
Коментари Харесай

Магнитното поле на Земята се движи 10 пъти по-бързо

Изследователи откриха, че измененията в магнитното поле на Земята могат да се случат необикновено бързо.

Компютърни симулации разкриват, че магнитното поле на Земята е трансформирало посоките 10 пъти по-бързо, в сравнение с се смяташе до момента.

Разбирането по какъв начин измененията на магнитното поле се случват могат да оказват помощ да се защитят жизненоважни електрически принадлежности и системи тук на Земята и в орбита.

Учени от Университета в Лийдс и Калифорнийския университет в Сан Диего са разкрили, че магнитното поле на Земята може да сменя направленията си доста по-бързо, в сравнение с се смяташе до момента.

„ Ние имаме доста непълни знания за магнитното поле отпреди 400 години “, споделя в изказване ученият от университета в Лийдс, Крис Дейвис.

„ Тъй като тези бързи промени съставляват някои от по-екстремните държания на течното ядро, те биха могли да дадат значима информация за държанието на дълбоката сърцевина на Земята. “

Магнитното поле на Земята се генерира от електрически токове, които се образуват от разтопени кълба от желязо, завихрящи се в течното външно ядро. Знаем, че магнитното поле на Земята е в непрекъснато придвижване, магнитният северен полюс да вземем за пример се отдалечава от Канада и се придвижва към Сибир със скорост от близо 55 км годишно. И геоложкият запис ни сподели, че полюсите са се премествали преди и даже са сменяли местата си в далечното минало.

Учените използваха компютърни симулации, с цел да картографират вариациите в магнитното поле на Земята през последните 100 000 години. Откриха, че то трансформира посоките на придвижване до 10 пъти по-бързо от настоящия запис на година. Например, преди към 39 000 години, геомагнитното поле на Земята е променяло посоката си с почти 2,5 градуса годишно.

Какво става? Дейвис и сътрудника му Катрин Констебъл от UC San Diego откриват, че локализираните недостатъци в магнитното поле могат да алармират за идна смяна в придвижването му. Според тях множеството от тези недостатъци са зародили в по-ниски ширини.

Земното магнитно поле ни защищава от нездравословното слънчево и галактическо лъчение, което може да наруши енергийната мрежа и да деактивира спътниците, обикалящи Земята. Освен това подкрепя навигационните системи и защищава нежната земна атмосфера. Разбирането по какъв начин тъкмо работи този комплициран и динамичен щит е главен приоритет за откривателите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР